HomeHL-9Έφτασε η Τσικνοπέμπτη με τα τσικνίσματα της!

Έφτασε η Τσικνοπέμπτη με τα τσικνίσματα της!

Πλούσιες εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός, η λεγόμενη τσίκνα, είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Πλούσιες εκδηλώσεις στην Κρήτη

Σε ολόκληρο το νησί οι ψησταριές σήμερα έχουν πάρει στην κυριολεξία “φωτιά”, καθώς στις περισσότερες περιοχές οι κάτοικοι συνηθίζουν να ψήνουν, να πίνουν και να διασκεδάζουν με φίλους και συγγενείς.

Όπως κάθε χρόνο αρκετοί είναι οι δήμοι του νομού Ηρακλείου, που διοργανώνουν εκδηλώσεις την ημέρα αυτή, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να ξεφύγουν για λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Δήμος Ηρακλείου

Σε αποκριάτικους ρυθμούς θα κινηθεί το απόγευμα το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου αφού συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Καστρινής Αποκριάς 2018» Έτσι στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Τρέχω για την Καστρινή Αποκριά» από την Οργανωτική Επιτροπή Ομάδων Κ.Κ.Θ. και Κ.Π. με τη στήριξη του Δήμου.

Πρόκειται για έναν περίπατο φιλανθρωπικού χαρακτήρα μέσα στην πόλη με αφετηρία την Ενετική Λότζια και τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου και των Batala Creta.

Η διαδρομή συμπεριλαμβάνει την Πλατεία Αγίου Τίτου, τις οδούς Ευρώπης, Μεραμβέλλου, Ιδομενέως, τον πεζόδρομο της Δαίδαλου, την πλατεία των Λιονταριών, τον πεζόδρομο της Χάνδακος, τις οδούς Κυδωνίας, Μινωταύρου, το πάρκο Θεοτοκόπουλου και επιστροφή στην ενετική Λότζια.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται στάσεις σε επιλεγμένα σημεία όπου τόσο η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου όσο και η ομάδα Βραζιλιάνικών Κρουστών Batala Creta θα παρουσιάζουν αποκριάτικα μουσικά κομμάτια.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πάρτι με χορογραφίες από τις Σχολές Σύγχρονου Χορού της πόλης και συναυλία στους ρυθμούς του καρναβαλιού από το συγκρότημα Kultur Multur.

Ο “Κρητικός Γάμος” στην Αγία Μαρίνα

Το παραδοσιακό έθιμο του Κρητικού γάμου, με συνοδεία λύρας και με πλήθος καλεσμένων θα αναβιώσει στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι σήμερα στις 5 το απόγευμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας με πολλά ευτράπελα από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η διοργάνωση γίνεται από τον Σύλλογο Γυναικών Δήμου Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων της Αγίας Μαρίνας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Γιώργος Βιτώρος με τον Στάθη Μονιάκη, μουσικά μας κρατάει συντροφιά το συγκρότημα του Γρηγόρη Σαμόλη, ενώ χορεύουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας και τα χορευτικά συγκροτήματα Β. Πιλάλη, Περυσινάκη και «Αορείτες».

Η εκδήλωση, που αναμένεται και εφέτος να μετατραπεί σε ένα ξέφρενο γλέντι με πολλά παραδοσιακά εδέσματα, κέφι και χορό, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους!

“Τσικνίσματα” στο Αρκαλοχώρι

Τα “Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι” συνδιοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας ,τον Δ.Ο.Π.Α.Π. Μινώα Πεδιάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετέχουν όλοι οι έμποροι του Αρκαλοχωρίου που με τις ψησταριές που τοποθετούν έξω από τα καταστήματά τους, ψήνουν σουβλάκια και άλλες λιχουδιές και τα προσφέρουν μαζί με άφθονο κρασί στους περαστικούς. Ο Δ.Ο.Π.Α.Π. Μινώα Πεδιάδας έχει αναλάβει την μουσική κάλυψη της βραδιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση