HomeΚΡΗΤΗΗ ΝΟΔΕ Ηρακλείου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

«Ακροβασίες και πισωγυρίσματα: περιττή η δημιουργία σταθμού μετατροπής του ρεύματος στη Δαμάστα!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου χαρακτηρίζοντας το έργο του λεγόμενου «μεγάλου καλωδίου» ως βασικό έργο υποδομής για το νησί. Πιο συγκεκριμένα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης, το «μεγάλο καλώδιο» αποτελεί βασικό έργο υποδομής στο χώρο της ενέργειας και θα συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης.

Η Κυβέρνηση, μετά από πισωγυρίσματα, καθυστερήσεις και αναβολές αποφάσισε τελικά να προχωρήσει, με πολύχρονες καθυστερήσεις, την κατασκευή του υποβρυχίου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με το ηπειρωτικό ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η προσαιγιάλωση του καλωδίου πρέπει να γίνει στην Κορακιά. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς (ΠΕΔ Κρήτης, Δήμος Μαλεβιζίου, Περιφέρεια Κρήτης), καθώς και η τοπική κοινωνία.

Η σταδιακή μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα στην Κορακιά είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, όπως ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, τα έργα του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο, εγκαταστάσεις για την παραγωγική εφεδρεία της ΔΕΗ, κατασκευή βιομηχανικού λιμανιού στην Κορακιά, κλπ.

Ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για κατασκευή Σταθμού Μετατροπής κοντά στον οικισμό της Δαμάστας βρίσκει αντίθετους σύσσωμους, την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς.

 Η ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης είναι απαραίτητη. Πρέπει, όμως, να γίνει με τρόπο που σέβεται τις φυσικές ομορφιές, το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη και τους κατοίκους (μόνιμους και παραθεριστές) της περιοχής.

Οι εγκαταστάσεις των Λινοπεραμάτων πρέπει σταδιακά να μεταφερθούν. Η Κορακιά πρέπει να αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο της Κρήτης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση