HomeΚΡΗΤΗΔημοπρατείται σήμερα το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Δημοπρατείται σήμερα το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοπρατείται σήμερα το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξήγγειλε το Σάββατο από το Ηράκλειο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο κινεζικοί όμιλοι, δύο γαλλικοί, Ισπανοί, ο όμιλος του Αργεντινού κροίσου αρμενικής καταγωγής Εduardo Eurnekian, η Fraport AG (Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης) και μεγάλο αμερικανικό fund.

Παράλληλα, ενδιαφέρονται και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με τις ξένες, ενώ είχαν λάβει μέρος και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το Καστέλι.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναμένεται να συνεργαστεί με τη Vinci ενδεχομένως και το Αεροδρόμιο της Νίκαιας, ενώ για την J&P Αβαξ έχει ακουστεί πως θα συνεργαστεί με τη γαλλική Bouygues και το Aerodrome de Paris.

Η αργεντίνικη Corporacion America συνεργάζεται με τη ΜΕΤΚΑ στη διεκδίκηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ομοίως ο όμιλος Κοπελούζου με τη Fraport.

Πριν από δύο εβδομάδες η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας China State Construction Engineering Corporation είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο σε συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον πρωθυπουργό.

Σήμερα, οι εταιρείες θα πάρουν τα τεύχη δημοπράτησης και μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Το αργότερο σε 9 μήνες η Βουλή αναμένεται να κυρώσει τις διαδικασίες και τον ανάδοχο.

Στη δημοπράτηση συμπεριλαμβάνονται και τα οδικά έργα-αρτηρίες από και προς το αεροδρόμιο. Στο στάδιο της κατασκευής υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν ως εργατικό δυναμικό περίπου 1.000 άτομα, ενώ σε φάση πλήρους λειτουργίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση