HomeΕΛΛΑΔΑΕπιμένει ο Φίλης για το Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία, σλαβομακεδονική γλώσσα και ένταξη στο ΝΑΤΟ

Επιμένει ο Φίλης για το Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία, σλαβομακεδονική γλώσσα και ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Ταραχή» από τα μεγάλα συλλαλητήρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήρης απαξίωση του Μίκη Θεοδωράκη. «Ακροδεξιοί, θρησκόληπτοι και πατριδοκάπηλοι» οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Τα δημοψηφίσματα απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (!). Τα Σκόπια θα κληθούν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» καθώς… «η ελληνική Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα».

Αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού και ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Κατά την ομιλία τους στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), με θέμα «Μακεδονικό: Η λύση;» στην οποία βρέθηκε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις βασικοί ομιλητές προσπάθησαν να αποκρυσταλλώσουν την κυβερνητική γραμμή για το «Σκοπιανό».

Με εμφανέστατο τον πανικό από την συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, οι ομιλητές της εκδήλωσης χρησιμοποίησαν φράσεις του Λεωνίδα Κύρκου, του Στράτη Μυριβήλη και του Άγγελου Ελεφάντη για να απομυθοποιήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, να επιτεθούν στην Νέα Δημοκρατία και να δικαιολογήσουν την εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.

Ο πόλεμος κατά του Μίκη Θεοδωράκη

Ταυτιζόμενος πλήρως με τη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης άφησε αιχμές κατά του Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την κυβέρνηση […] δυνάμεις και παράγοντες που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για «εθνομειοδότες» και για «αριστερόστροφο φασισμό». «Καθείς εφ’ ω ετάχθη».

Ο μοναδικός από τους ομιλητές που κατονόμασε τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν ο βουλευτής του «Ποταμιού» Σπύρος Δανέλλης. «Ο Μίκης έχει συνηθίσει να μας στεναχωρεί, θα θυμίσω τον Λεωνίδα (σ.σ. τον Λεωνίδα Κύρκο) που έλεγε ότι ο Μίκης είναι ένας σπουδαίος συνθέτης που θέλει να γίνει πολιτικός και εγώ ένας πολιτικός που θέλω να γίνω σπουδαίος συνθέτης».

Απαξίωση των συλλαλητηρίων και του δημοψηφίσματος

Μία μόλις ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας και την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την όποια συμφωνία με τα Σκόπια, πολικοί οι οποίοι συμμετείχαν σε συγκυβέρνηση η οποία επέβαλε δημοψήφισμα το 2015 ρωτώντας τους Έλληνες πολίτες αν δέχονται τα… «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» και το… «Preliminary Debt sustainability analysis», χαρακτήρισαν τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ως «όχλο». «Τα συλλαλητήρια του 1992 εγκλώβισαν την χώρα και η επίσημη διπλωματία αντικαταστάθηκε από την διπλωματία του πεζοδρομίου. Στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» συμμετείχαν ακροδεξιοί, μέλη της παλαβής Αριστεράς και ένα μέρος το κλήρου, ενισχύοντας τον μοιραίο Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης, χρησιμοποιώντας και την φράση του Άγγελου Ελεφάντη, ο οποίος υποστήριζε ότι «η ελληνική Μακεδονία ανήκει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δημοψηφίσματα δεν έχουν κανένα λόγο διεξαγωγής, καθώς υπονομεύουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία απαξιώνοντας τελικά τον ρόλο του βουλευτή, καθώς, όπως είπε, «στο πολίτευμά μας αποφασίζουν οι βουλευτές και όχι ο λαός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια δεν διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καλώντας παρά ταύτα τους συντρόφους του να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η δημοσίευση τους πλάνου που είχε εκπονήσει, ως όφειλε, η Ελληνική Αστυνομία για την προστασία των πολιτών που θα βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος και πέριξ αυτής, αύξησε τον αριθμό των συμμετεχόντων!

Ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», «σλαβομακεδονική» γλώσσα και ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι συμμετέχοντες εξαπέλυσαν δριμεία κριτική και στην Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «πατριδοκαπηλία» και «καιροσκοπισμό» εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ενώ αναφερόμενοι στις διαβουλεύσεις για την ονομασία της γείτονος χώρας, την γλώσσα και την εθνικότητα των πολιτών σκιαγράφησαν την κυβερνητική θέση.

«Ήδη, 133 χώρες την έχουν αναγνωρίσει (σ.σ ως «Μακεδονία») εμείς βαλτώσαμε με την πολιτική μας. Μας λείπει η ψυχραιμία και ορθοκρισία» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ο κ. Δανέλλης επικαλέστηκε και τον Στράτη Μυριβήλη, ο οποίος, όπως ανέφερε ο βουλευτής, είχε γράψει για τους κατοίκους της FYROM: «Δε θέλουν νάναι μήτε «Μπουλγκάρ» (Βούλγαροι), μήτε «Σρρπ» (Σέρβοι), μήτε «Γκρρτς» (‘Ελληνες). Μοναχά «Μακεντόν ορτοντόξ»».

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης συνέδεσε την επίτευξη συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων με την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και την ανάκτηση του χαμένου «πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου» της Ελλάδας σε τρία στάδια. Πρώτον, «θα υπάρξει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Δεύτερον, θα αποσυνδεθεί η υπηκοότητα και η εθνικότητα, οι γλώσσες του κράτους θα είναι δύο και θα ονομάζονται «σλαβομακεδονική» και αλβανική, ενώ τον Ιούλιο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την πρόσκληση των Σκοπίων να γίνουν μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δήλωσε βέβαιος ότι η όποια συμφωνία για το «Σκοπιανό» θα περάσει άνετα από την Βουλή ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς «θυσιάζει το εθνικό συμφέρον για να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε ο κ. Κουβέλης «η Νέα Δημοκρατία δεν θα κερδίσει τις εκλογές. Έχω την αμετάκλητη γνώμη ότι τις έχει ήδη χάσει. Η μη λύση του Σκοπιανού, δεν είναι λύση».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση