HomeHL-CultureΓέμισε από κόσμο ο «Μεγάλος Δρόμος» του Χριστόφορου Λιοντάκη

Γέμισε από κόσμο ο «Μεγάλος Δρόμος» του Χριστόφορου Λιοντάκη

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του βραβευμένου ποιητή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο «Μεγάλος Δρόμος» το νέο βιβλίο του βραβευμένου διεθνώς Έλληνα ποιητή με Κρητική καταγωγή Χριστόφορου Λιοντάκη, παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Ηράκλειο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε παρόντος του ποιητή – συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη, στο κατάμεστο από κόσμο βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Τίτος Κοκολάκης, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου, χωριό απ’ οπου κατάγεται ο ποιητής, τον οποίο χαρακτήρισε “μεγάλο κεφάλαιο και καλό πρεσβευτή του χωριού μας, της Κρήτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς πέρα από τις βραβεύσεις του στην χώρα η αξία και το έργο του αναγνωρίζεται διεθνώς”.

liontakhs3

Ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες, λέγοντας ότι το προεδρείο, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, οι κάτοικοι είναι ευγνώμονες στο πρόσωπο του κ. Λιοντάκη που δώρισε το παραδοσιακό πατρικό του σπίτι στο Ίνι, στο οποίο έζησε, και το οποίο ανακαινίστηκε και έχει δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο, που αποτελεί μια πλούσια «κιβωτό» πολιτισμού. Για το βιβλίο στην συνέχεια μίλησαν, οι : Αντώνης Καρτσάκης (συγγραφέας – φιλόλογος), Δημήτρης Περοδασκαλάκης (ποιητής – φιλόλογος), Νίκος Ψιλάκης (συγγραφέας – δημοσιογράφος).Πολλά ποιήματα -στίχοι του Χριστόφορου Λιοντάκη έχουν μελοποιηθεί από κορυφαίους συνθέτες, ενώ με το βιβλίο του -όπως αναφέρθηκε-επιχειρεί μια συγκινητική ‘’ ζωντανή ‘’ καταγραφή βιωμάτων των παιδικών του χρόνων όπως τα έζησε στο χωριό του το Ίνι του Δήμου Μινώα Ηρακλείου, από το 1945 ( χρονολογία γέννησης του) έως το 1956, δηλαδή τα μεταπολεμικά χρόνια με τις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

liontakhs

Ο τιμώμενος συγγραφέας-ποιητής ευχαρίστησε συγκινημένος τους άξιους όπως είπε, ομιλητές, τους στενούς συγγενείς του για την στήριξη, την Αντιδήμαρχο Αριστέα Πλεύρη, αλλά και όλους τους παραβρισκόμενους για την αγάπη τους στο πρόσωπο του. Με το βιβλίο μου, όπως είπε ο συγγραφέας αναβίωσα τρόπο τινά τα παιδικά μου χρόνια ενώ το ίδιο βιβλίο -όπως τόνισαν οι οργανωτές-διδει την αίσθηση στους αναγνώστες για τα χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής που επίσης οι ίδιοι και πολλοί άλλοι πιθανόν να είχαν βιώσει ως παιδιά παρόμοια γεγονότα. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζει μόνιμα πολλά χρόνια στην Αθήνα, έρχεται συχνά στο Ηράκλειο και στο Ίνι να «πάρει δύναμη» να δει τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του, ενώ σπίτι του λογίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Έτσι την άλλη ημέρα της παρουσίασης του βιβλίου επισκέφτηκε το χωριό του ,το πατρικό του σπίτι-Λαογραφικό Μουσείο, πήγε στην Εκκλησία, στο φράγμα-στην Κερά όπου η οικογένεια του είχε κήπους, ενώ ακολούθως πήγε στο πολιτιστικό κέντρο όπου τον περίμεναν για φιλοξενία το προεδρείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, συγγενείς, κ.α.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές που κυκλοφορούν σε δύο συγκεντρωτικούς τόμους στις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ποιήματα του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Θανάσης Νικόπουλος. Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης, το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών  (Κώστας και Ελένη Ουράνη ) για το σύνολο του έργου του. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο «Νίκου Καζαντζάκη» από τον Δήμο Ηρακλείου. Το υπουργείο πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση