HomeΕΛΛΑΔΑΤι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για το συλλαλητήριο

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για το συλλαλητήριο

Εκτενείς αναφορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και η κάλυψη από τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το συλλαλητήριο της Αθήνας. Με εκτενείς αναφορές όλα τα ειδησιογραφικά sites αλλά και με εικόνα από τη συγκέντρωση, καλύπτουν τις εξελίξεις.

«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, που αναφέρει ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών. Το πρακτορείο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.

Το Associated Press, οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για πιθανό συμβιβασμό της Ελλάδας στη διαμάχη με τη γειτονική Fyrom σχετικά με το επίσημο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Εκατοντάδες λεωφορεία έχουν ναυλωθεί για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατέφθασαν με πλοία από τα νησιά. Η αστυνομία έχει σταματήσει την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ οι πωλητές έχουν τοποθετήσει πάγκους που πωλούν ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.

Η μεγάλη διαμάχη, εδώ και 25 χρόνια, ξέσπασε όταν η ΠΓΔΜ απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως η χρήση του ονόματος συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις για την Μακεδονία, την πατρίδα ενός από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες, τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Sunday Times αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Πλατεία Συντάγματος πλημμύρισε με από χιλιάδες αγανακτισμένους και δυσαρεστημένους πολίτες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο αφορά την ονομασία των Σκοπίων.

«Χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για ένα πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία», αναφέρουν μάλλον με δηκτικό τρόπο οι Times της Κυριακής.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, (ΜΙΑ) φιλοξενεί άρθρο για την συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, αναφέροντας πως πάνω από 1.500 λεωφορεία έχουν καταφτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Έλληνας συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση