HomeΚΡΗΤΗΝΟΔΕ Ηρακλείου: Επικίνδυνος ο αυτοσχεδιασμός στην πρωτοβάθμια υγεία

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Επικίνδυνος ο αυτοσχεδιασμός στην πρωτοβάθμια υγεία

Με αφορμή την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις επιλογές της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια υγεία αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο νησί για τα εγκαίνια των ΤΟΜΥ της Δυτικής Κρήτης.

Σε σχετική ανακοίνωση, με την οποία ασκείται κριτική επισημαίνονται τα εξής:

«Η υλοποίηση του σχεδίου της Πρωτοβάθμιας Υγείας (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) ακροβατεί επικίνδυνα λόγω των ατελέσφορων επιλογών της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Η αποτυχία στην πολιτική του Υπουργείου στην Πρωτοβάθμια Υγεία φαίνεται τόσο στην λάθος σχεδίαση τόσο των ΤΟΜΥ όσο και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, που θα κληθεί να πλαισιώσει τις ΤΟΜΥ σε επίπεδο γειτονιάς.

Η καθυστέρηση στην λειτουργία των ΤΟΜΥ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ μέχρι τον Μάρτιο  θα πρέπει να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ στην Ελλάδα (100 από μνημονιακή υποχρέωση), στην Κρήτη  έχουν ξεκινήσει μόλις τέσσερα,  ενώ σήμερα σε «εορταστική ατμόσφαιρα» εγκαινιάζονται από τους κους Ξανθό και Πολάκη άλλα δύο στο Ρέθυμνο και Χανιά.

Η αποτυχία εφαρμογής ενός τέτοιου κρίσιμου θεσμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ατελέσφορη επιλογή του Υπουργείου να χρηματοδοτήσει τα ΤΟΜΥ από πόρους ΕΣΠΑ (χωρίς να εξασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του θεσμού –πέραν των δύο ετών), με αποτέλεσμα να υπάρχει ανύπαρκτο ενδιαφέρον από πλευράς ιατρών να το στελεχώσουν

Ο στόχος της εγγραφής και κάλυψης του Ελληνικού πληθυσμού στις εξαγγελθείσες ΤΟΜΥ (10000-12000 πολίτες ανα ΤΟΜΥ) μέχρι τον Μάρτιο, αποτελεί ουτοπία, το υγειονομικό κόστος της οποίας θα πληρώσει πάλι ο μη εξυπηρετούμενος πληθυσμός.

Αλλά και ο εξαγγελθείς θεσμός του «οικογενειακού ιατρού» έχει βρεί ελάχιστη ανταπόκριση  ανάμεσα στους ενδιαφερομένους επαγγελματίες υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρόλο τον ιατρικό υπερπληθυσμό και την νεανική ανεργία, ενώ εξαγγέλθηκαν 2100 θέσεις επαγγελματιών υγείας ανταποκρίθηκαν λιγότεροι από 700. Μπροστά στην αποτυχία του εγχειρήματος, η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ έχει παρατείνει από προχθές την προκήρυξη ενδιαφέροντος,  προσκαλώντας ιατρούς υπερήλικες (άνω των 65 ετών) καθώς και ανειδίκευτους (χωρίς τυπική εκπαίδευση σε ειδικότητα) ιατρούς!

Η επιμονή του Υπουργείου να εφαρμόσει αποκλειστικά κρατικίστικα (παρωχημένα) μοντέλα (ιδίως σε ένα χρεοκωπημένο κράτος, όπως η Ελλάδα που διαθέτει ελάχιστους ιδίους δημόσιους πόρους) οδηγεί την πρωτοβάθμια Υγεία  σε οικονομικό αδιέξοδο και αποτυχία.

Δεν είναι εύκολο να ξέρει κανείς εάν η ηγεσία του Υπουργείου επενδύει πραγματικά σε αυτήν την αυταπάτη (διατηρώντας το δικαίωμα να κλάψει τη νύκτα και αυτή – όταν συνειδητοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα -όπως και άλλοι αιθεροβάμονες στην συγκυβέρνηση),  ή εάν συνειδητά επιθυμεί να εξαπατήσει τους Ευρωπαίους επιτηρητές και κατά συνέπεια και τον Ελληνικό λαό.

Η μόνη λύση είναι μία εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας κατόπιν ζυμώσεων με Ιατρικούς φορείς και Συλλόγους, τοπικές αρχές και φορείς πολιτών. Ο διάλογος αυτός μόνον κάτω από την ανοικτή φιλελεύθερη προσέγγιση (όπως προωθεί η Νέα Δημοκρατία) μπορεί να γίνει.  Οι αρχές της συναίνεσης, του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης και της ανταποδοτικότητας είναι οι μόνες που εγγυώνται αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Υγεία (ιδίως σε) χαλεπούς οικονομικούς καιρούς».

Διαφήμιση
Διαφήμιση