HomeΕΛΛΑΔΑΚίνδυνος «ναυαγίου» για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Κίνδυνος «ναυαγίου» για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Πότε θα εφαρμοστούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχίες για την έγκαιρη θεσμοθέτηση των νέων αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα εκφράζει η αγορά καθώς δεν επαρκούν οι ιδιώτες εκτιμητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να χαράξουν τις νέες τιμές της εφορίας.

Παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει ότι ο όγκος και η δυσκολία του έργου είναι δυσανάλογος με τον χρόνο μέσα στον οποίον έχουν περιθώριο οι εκτιμητές να παραδώσουν το πόρισμά τους.

Για το θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, η υφυπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεσμεύεται όμως ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι έχει δημιουργηθεί η υποδομή ώστε, όταν η αγορά ομαλοποιηθεί, να μπορούν να υπολογίζονται οι τιμές των αντικειμενικών αξιών συνεχώς σε πραγματικό χρόνο και όχι με καθυστέρηση πολλών ετών όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που έρχονται τον Μάρτιο αναμένεται να φέρουν νέες αυξομειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κύριο και συμπληρωματικό αλλά και σε όλους τους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι αντικειμενικές αναμένεται να αυξηθούν σε πιο φθηνές περιοχές (όπως π.χ. Κερατσίνι, Πέραμα, Λιόσια) και να μειώνονται σε ακριβές περιοχές ( πως π.χ. Ψυχικό Φιλοθέη, Βουλιαγμένη).

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι στον βαθμό όπου η προσαρμογή των αντικειμενικών «χτυπήσει» τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στους συντελεστές του φόρου με παράλληλη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης, ώστε να μη διαταραχθεί ο στόχος είσπραξης ετήσιων εσόδων 2,650 δισ. ευρώ.

Οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές για τις 10.000 ζώνες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα συγκριθούν με τα στοιχεία που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Και επειδή θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συσταθεί θα αναλάβουν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι των τιμών. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση