HomeHL-CultureΟι αρχαίοι Έλληνες πήγαν με πλοία στον Καναδά;

Οι αρχαίοι Έλληνες πήγαν με πλοία στον Καναδά;

Μια χιλιετία πριν τους Βίκινγκς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αρχαίοι Έλληνες έφτασαν πιθανώς μέχρι τον Καναδά το 56 μ.Χ., δηλαδή μια χιλιετία πριν τους Βίκινγκς υποστηρίζουν κάποιοι ερευνητές, που επικαλούνται μελέτη έργου του ιστορικού, βιογράφου και δοκιμιογράφου Πλούταρχου (46-119 μ.Χ).

Σε ένα από τα έργα του, ένας χαρακτήρας αναφέρει ότι συνάντησε έναν άγνωστο Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από μία «μεγάλη ήπειρο» και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να ήταν ο Καναδάς. Μάλιστα, η μελέτη αναφέρει ότι επισκέπτονταν τακτικά την καινούρια γη για να εξορίξουν χρυσό και να δημιουργήσουν αποικίες που αναπτύχθηκαν για αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τόσο καλή γνώση της αστρονομίας που ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ρεύματα του Ατλαντικού που θα τους ωθούσαν δυτικά. Οι πρώτοι άποικοι ίσως ταξίδεψαν για να βρουν νέα εδάφη ή πλούτο. Ορισμένοι μάλλον επέστρεφαν μετά από μια σύντομη παραμονή, ενώ για άλλους το ταξίδι ήταν χωρίς επιστροφή.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο το πόρισμα της μελέτης, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις γι’ αυτά τα ταξίδια. Πολλοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι έχουν απορρίψει τη μελέτη ως «αβάσιμη».

«Ο σκοπός μας είναι να αποδείξουμε, με τη σύγχρονη επιστήμη, ότι ήταν πιθανό να έγινε αυτό το ταξίδι» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Ιωάννης Λυριτζής στο Hakai Magazine.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι αυτά τα ταξίδια έγιναν, αλλά θεωρούν ότι ήταν πιθανά, όπως προκύπτει από τα έργα του Πλούταρχου.

Συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία για την αστρονομία, με βάση και τις αναφορές στον Πλούταρχο, ο Δρ. Λυριτζής και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για την πραγματοποίηση του ταξιδιού ήταν το 56 μ.Χ. Στον Καναδά παρέμειναν για έναν χρόνο και μετά έφυγαν.

Αμφισβητούν άλλοι επιστήμονες

Πάντως, άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας απορρίπτουν τη θεωρία. «Παρότι είναι έξυπνο και ενδιαφέρον, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έφτασαν στον Καναδά» λέει στην Daily Mail ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Κολούμπια, Έκτορ Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ή άλλα ιστορικά στοιχεία ότι οι Έλληνες πέρασαν τον Ατλαντικό.

Παρόμοια γνώμη έχει και ο αρχαιολόγος Μπρένταν Φόλεϊ, του πανεπιστημίου της Σουηδίας. Μιλώντας στο Hakai Magazine υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνέβη κάτι τέτοιο. «Σίγουρα δεν είχαν την κατάλληλη τεχνολογία πλοήγησης και τη γνώση για να αντιμετωπίσουν τον Ατλαντικό, είπε. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αρχαία ελληνικά αντικείμενα που περιέχουν χρυσό που εντοπίζεται στη Βόρεια Αμερική.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση