HomeHL-9Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου

Λαμπρή εκδήλωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κόσμος μέχρι και στην σοφίτα του ιδρύματος  ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσήλθε το απόγευμα της Παρασκευής, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου που συνέγραψε ο διευθυντής του ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.Για το βιβλίο μίλησαν οι  Νίκος Αλιβιζάτο, Γιάννης Φίλης, Νίκος Φίλης  και Θεόδωρος Φορτσάκης ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο επιμελητής της έκδοσης,  Γιώργος Κουκουράκη. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου με αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά, τόσο η κεντρική αίθουσα όσο και οι δύο βοηθητικές, όπου η εκδήλωση μεταδίδονταν ζωντανά σε προβολέα.

benizelos1

Νίκος Παπδάκης: Ας ανατρέξουν κάποιοι στις παρακαταθήκες του Βενιζέλου

Σε δήλωσή του πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο συγγραφέας – ερευνητής, Νίκος Παπαδάκης, ρωτήθηκε τι είναι αυτό που αναδεικνύεται μέσα από την δίτομη βιογραφία: «Το πρόσωπο, οι σχέσεις του με την οικογένεια, με τα παιδιά, με τις γυναίκες, με τους μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και με τους συναγωνιστές του. Η σχέση του με το βιβλίο. Και βέβαια η σχέση του με την Κρήτη, μια σχέση πάνω στην οποία χάραξε τη ζωή του και ταύτισε τον ίδιο με τους Κρητικούς και τους Κρητικούς με τον Βενιζέλο. Οι αγώνες του στον πολιτικό και διπλωματικό στίβο -που δεν έχουν προηγούμενο αλλά ούτε και επόμενο στην νεώτερη ελληνική ιστορία- καθόρισαν για πάντα τα συμφέροντα της χώρας μας. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που διαπραγματευόταν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για να καταλήξει:

«Εάν κάποιοι αναζητούν έναν Βενιζέλο στην σημερινή εποχή, μπορεί να μην το βρουν. Μπορούν να ανατρέξουν όμως στις παρακαταθήκες του, στο υπόδειγμα της πολιτικής, στην αστείρευτη δράση και στα επιτεύγματά του. Θα έχουν σίγουρα πάρα πολλά να διδαχθούν».

Γιάννης Φίλης: Χωρίς Βενιζέλο δεν θα μιλούσαμε για Μακεδονικό

«Είναι η πρώτη βιογραφία που γράφεται στην Ελλάδα για τον Βενιζέλο και μια από τις λίγες βιογραφίες γενικά, γιατί στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να γράφουμε βιογραφίες, γράφουμε ιστορία περιληπτικά και ανάλογα με την περίοδο που ζούμε την προσαρμόζουμε» διαπίστωσε σκωπτικά ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης.

«Το έργο αυτό είναι εξαιρετικό. Βασίζεται σε τεράστια βιβλιογραφία, έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες και θα μάθουμε πάρα πολλά πράγματα για τον Βενιζέλο ως άνθρωπο, ως πολιτικό και κυρίως για την ιστορία της Ελλάδας: Τι στενομυαλιές συνάντησε και πώς κατάφερε με τον ρεαλισμό του και την πολιτική του ιδιοφυΐα να φτιάξει την Ελλάδα όπως την έφτιαξε. Χωρίς αυτόν δεν νομίζω πως θα μιλούσαμε σήμερα για Μακεδονικό… θα ήταν αλλού η Μακεδονία» κατέληξε.

Νίκος Φίλης: Επαναστάτης της εποχής του ο Βενιζέλος

Για έναν «επαναστάτη της εποχής του» που θεμελίωσε «μια Ελλάδα σύγχρονη, με δημοκρατία, θεσμούς, υγεία και εκπαίδευση» έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός, Νίκος Φίλης, που ωστόσο απέδωσε στον μεγάλο πολιτικό και κάποιες «επιφυλάξεις» όπως το «ιδιώνυμο». » Το βιβλίο είναι γραμμένο με ντοκουμέντα που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε το βάθος αυτής της ελληνικής πορείας» προσέθεσε.

benizelos3

Νίκος Αλιβιζάτος: Τροφή για σκέψη

«Σε μια εποχή που όλοι ψάχνουμε για ηγέτες, το βιβλίο του κ. Παπαδάκη δίνει αφορμή για σκέψη» ανέφερε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, συμπληρώνοντας πως το βιβλίο ανιχνεύει «ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που σημάδεψε την εποχή του, με τη δράση του αλλά κυρίως με το ήθος του.

Θεόδωρος Φορτσάκης: Συναρπαστικό βιβλίο

Για ένα σπουδαίο βιβλίο έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης: «Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό είναι πιο σύγχρονο και πιο ενδιαφέρον από ποτέ, γιατί μελετά και παρουσιάζει τον ιδρυτή ουσιαστικά του ελληνικού κράτους κατά τρόπο συναρπαστικό και από ανθρώπινη άποψη αλλά και από άποψη δημιουργίας της Ελλάδας μας. Ένα πρότυπο που πρέπει να μας εμπνεύσει, ανέφερε.

Αποσπάσματα από την έκδοση διάβασε ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης.

Το βιβλίο κυκλοφορείς από τις εκδόσεις «Εστία».

zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση