HomeΚΡΗΤΗΠου οφείλεται η δυσοσμία στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου;

Που οφείλεται η δυσοσμία στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου;

Παρέμβαση στη βουλή για τη λειτουργία του κέντρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «O Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) συστήθηκε το Μάρτιο του 2000. Η ίδρυσή του έχει ως βασικό στόχο να καλύψει την ανάγκη για έναν ενιαίο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (OTA) σε επίπεδο Κρήτης, ενώ από το 2011, με τροποποίηση της συστατικής του πράξης (αρ. απ. 24797 ΦΕΚ Β’ 2147/31-12-2010), λειτουργεί ως Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4071/2012, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης των ΦοΔΣΑ, ο ΕΣΔΑΚ αναμένεται να συγχωνευτεί στο νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ Κρήτης.

Στο πλαίσιο του ΕΣΔΑΚ και των μονάδων του λειτουργεί και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού Ηρακλείου (ΚΔΑΥΗ), το οποίο βρίσκεται πλησίον της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου και του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης».

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής του Καρτερού διαμαρτύρονται ότι δημιουργούνται ζητήματα υγειονομικής φύσης και ειδικότερα κάνουν αναφορά στο πρόβλημα της δυσοσμίας, το οποίο γίνεται εντονότερο τους θερινούς μήνες, καθώς και στο πλήθος των εντόμων που εμφανίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η διαβίωση των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, ερωτηματικά δημιουργούνται για τη λειτουργία του ΚΔΑΥΗ σε κοντινή απόσταση από την Κεντρική Λαχαναγορά Ηρακλείου, καθώς και του αεροδρομίου. Επίσης, διαμαρτυρίες εκφράζουν και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που διαμένουν στην Αεροπορική Βάση Ηρακλείου και οι τουριστικές επιχειρήσεις ιδίως στην παραλία του Καρτερού.

Την ανησυχία των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της περιοχής επιτείνει η φημολογία ότι η έντονη δυσοσμία οφείλεται στην παύση λειτουργίας των συστημάτων φιλτραρίσματος του εργοστασίου του ΚΔΑΥΗ. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η φημολογία για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των φίλτρων του εργοστασίου  δημιουργεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, καθώς ανησυχούν για την υγεία τους, όπως και στους επιχειρηματίες, οι οποίου ανησυχούν για τυχόν απαξίωση των επενδύσεων τους στην παραλία του Καρτερού και της ευρύτερης περιοχής.

Δεδομένου ότι τα ΚΔΑΥ είναι εγκαταστάσεις όπου διαχωρίζονται ανάμικτα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα ή ομάδες υλικών, τα οποία προέρχονται από διαλογή στην πηγή και ακολούθως πραγματοποιείται αναβάθμιση και δεματοποίηση των διαχωρισθέντων υλικών, δημιουργεί ερωτήματα εάν η έντονη δυσοσμία και η εξαιρετικά αυξημένη παρουσία εντόμων οφείλεται σε δυσλειτουργίες των φίλτρων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποιες οι προδιαγραφές συντήρησης και ποιες οι διαδικασίες ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΚΔΑΥΗ; Υπάρχει ζήτημα ορθής τήρησης των κανόνων λειτουργίας;

  1. Που οφείλεται η δυσοσμία στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου; Ποιος ο σχεδιασμός για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία των κατοίκων κι επισκεπτών της περιοχής;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση