HomeHL-TOPΘα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η καλοκαιρία

Θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η καλοκαιρία

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίοδο καλοκαιρίας διάγει η Κρήτη με καιρικές συνθήκες που θα διατηρηθούν μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας ο οποίος επισημαίνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τα επόμενα 24ωρα θα είναι οι νότιοι άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας επισημαίνει:

«Οι Αλκυονίδες ημέρες μπορεί ουσιαστικά να ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους αλλά η καλοκαιρία φαίνεται να συνεχίζεται και στο επόμενο διάστημα με τις θερμοκρασίες μάλιστα να εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες εν μέσω της χειμερινής περιόδου. Τα προγνωστικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για τους αγρότες,  μιας και οι πολυπόθητες για την εποχή βροχές δεν αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους. Αντιθέτως η πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων, ιδιαίτερα για την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο αναμένεται να προκαλέσει μικροπροβλήματα σε κάποιες περιοχές, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, όπου εμφανίζονται περισσότερο ενισχυμένοι οι Νότιοι άνεμοι λόγω της γεωμορφολογίας των περιοχών αυτών.  Εκτός όμως από τις αυξημένες θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν οι Νότιοι αυτοί άνεμοι,  αναμένεται και μία μεταφορά αφρικανικής σκόνης, αν και δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, για το Σάββατο και την Κυριακή.

Από αύριο Παρασκευή ένα Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την Β. Ιταλία προς την Ελλάδα όπου αναμένεται να προκαλέσει βροχές στα ΒΔ και Δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στην Κρήτη παραμένουν οι υψηλές πιέσεις διατηρώντας τις  καλές καιρικές συνθήκες ενώ προκαλούν ταυτόχρονα και την έναρξη των Νοτίων ανέμων οι οποίοι σταδιακά θα ενισχυθούν. Οι Νότιοι άνεμοι συνοδεύονται και από την εισβολή μιας θερμότερης αέριας μάζας η οποία θα προκαλέσει και αυξημένες θερμοκρασίες.

Για την Παρασκευή αναμένεται γενικά καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με αυξημένες πρόσκαιρα νεφώσεις. Πολύ περιορισμένες έως και ασήμαντες είναι οι  πιθανότητες  για κάποια ασθενή παροδική βροχή στα νότια τμηματα του νησιού. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους κατά τόπους να φθάνει στα 3 έως 4 Μποφώρ, ενίσχυση όμως των Νοτίων ανέμων αναμένεται από τις νυκτερινές ώρες της Παρασκευής ιδιαίτερα για τις περιοχές Ανατολικά και Δυτικά τμήματα της Κρήτης καθώς και στα βόρεια τμήματα του Δ. Αποκόρωνα, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Αγ. Νικολάου. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τις πρωινές ώρες με την ελάχιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 8 °C ενώ η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 17 °C.

Το Σάββατο θα διατηρηθούν οι αυξημένες νεφώσεις χωρίς όμως να αναμένονται φαινόμενα βροχής. Οι Νότιοι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, στις περιοχές που αναφέρθηκαν και προηγούμενα,  με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ ενώ κατά διαστήματα οι μέγιστες εντάσεις θα είναι μεγαλύτερες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει υψηλότερες τιμές με την ελάχιστη να ανέρχεται πλέον κοντά στους 11 °C και η μέγιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 20 °C.

Την Κυριακή αναμένεται να επικρατήσουν και πάλι καλές καιρικές συνθήκες με αυξημένες πρόσκαιρα νεφώσεις. Οι Νότιοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει έως τα 4 Μποφώρ στις περισσότερες περιοχές του νησιού ενώ έως και τα 5 Μποφώρ θα φθάνουν στα δυτικά τμήματα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με του Σαββάτου.

Οι καλές αυτές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τις θερμοκρασίες να είναι “εκτός εποχής”».

Διαφήμιση
Διαφήμιση