HomeΕΛΛΑΔΑΟ απολογισμός του Χαμόγελου του Παιδιού για το 2017

Ο απολογισμός του Χαμόγελου του Παιδιού για το 2017

Επαφές με υπουργούς, βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων για τον ΕΝΦΙΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη ήταν η προσφορά του Χαμόγελου του Παιδιού και το 2017 καθώς περισσότερα από 90.000 παιδιά υποστηρίχθηκαν την περασμένη χρονιά από το Χαμόγελο του Παιδιού, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των δράσεών του για την χρονιά αυτή, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 221.152 τηλεφωνικές κλήσεις, από τις οποίες το 37,5% ήταν καταγγελίες για παιδιά σε κίνδυνο. Οι 848 καταγγελίες αφορούσαν σοβαρά περιστατικά κακοποίησης για 1.656 παιδιά. Το 39% αυτών των καταγγελιών ήταν για παιδιά μέχρι έξι ετών και στο 51% οι καταγγελίες σχετίζονταν με παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο 37,5% των καταγγελιών θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς.

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν, επιπλέον, 150 επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 87% αυτών των παιδιών είχε ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον.

Εξάλλου, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 134 αιτήματα για φιλοξενία 218 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.

Όπως παρατήρησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, οι αριθμοί δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει το Χαμόγελο του Παιδιού «είναι το φαινόμενο της μη αύξησης των αριθμών που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας απέναντι στα παιδιά, καθώς, από τις ιστορίες που δημοσιοποιούνται, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται».

Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε, επίσης, ότι κάθε φορά που δημοσιοποιείται ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχεται πολύ περισσότερες κλήσεις και για άλλες περιπτώσεις. «Πρέπει να μη μένει μυστικό το πρόβλημα και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και μέσα από τη σχετική καμπάνια που διεξάγουμε «Μένει μυστικό», με την οποία καταφέραμε να ενωθούν περισσότερο οι θεσμικές δυνάμεις τής κάθε περιοχής για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», πρόσθεσε.

Συνολικά, 297 παιδιά μεγαλώνουν στα ένδεκα σπίτια του οργανισμού, πανελλαδικά, από τα οποία τα 58 ήρθαν το 2017. Άλλα 55 ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ σπουδάζουν, εργάζονται ή αναζητούν εργασία.

Το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε, ακόμη, πανελλαδικά, 17.731 παιδιά οικογενειών, φορέων και δομών προσφύγων, που πλήττονται από τη φτώχεια. Σε ποσοστό 74,3% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχολούνταν σε επισφαλή εργασία.

Μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 128 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης ισάριθμων εξαφανισμένων παιδιών. Από αυτά, τα 115 βρέθηκαν, τρία αναζητούνται ακόμα, ενώ για δέκα παιδιά διακόπηκε η επικοινωνία.

Στον τομέα της υγείας, η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει διακομιδές για 2.803 νεογνά και παιδιά, εκ των οποίων τα 637 ήταν νεογνά και βρέφη. Υποστηρίχθηκαν και 1.267 παιδιά με προβλήματα υγείας, από τα οποία τα 309 ήταν ανασφάλιστα.

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά το Χαμόγελο του Παιδιού κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που λειτουργεί και τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που χρησιμοποιεί. «Μία αδικία που την αισθανόμαστε διαχρονικά», τόνισε. Όπως πρόσθεσε, θα ξεκινήσει πάλι σειρά επαφών με υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές, ενώ έχει ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση «για την εξαίρεση από τη φορολόγηση των οργανισμών που κάνουν πραγματική δουλειά».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση