HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανία: Ανησυχία για τα παιδιά των τζιχαντιστών, καθώς έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου

Γερμανία: Ανησυχία για τα παιδιά των τζιχαντιστών, καθώς έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου

Μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας θέλει η κυβέρνηση της χώρας να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που περιορίζει την παρακολούθηση ανηλίκων προκειμένου να προστατευθεί από τα παιδιά ισλαμιστών μαχητών που επιστρέφουν ως «εν υπνώσει πράκτορες» και τα οποία θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής της BfV, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προετοιμάζονται για την επιστροφή στη Γερμανία μαχητών που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος μαζί με τα παιδιά τους τα οποία είναι πιθανό να έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου». Ωστόσο δεν φαίνεται να επίκειται κάποιο μεγάλο τέτοιο κύμα αφίξεων.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν φύγει από τη Γερμανία για να ενταχθούν σε ισλαμιστικές οργανώσεις. Καθώς η παρουσία του ΙΚ στη Μέση Ανατολή περιορίζεται, κάποιοι εξ αυτών επιστρέφουν στη χώρα μαζί με τις οικογένειές τους.

Μόνο ένας μικρός αριθμός από τα 290 νήπια κα παιδιά που έφυγαν από τη Γερμανία ή γεννήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής, επεσήμανε ο Μάασεν. Πολλά είναι πιθανό να εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή ή ίσως να έχουν μετακινηθεί σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν, όπου η παρουσία του ΙΚ εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση ανηλίκων κάτω των 14 ετών προκειμένου να προετοιμαστεί για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από παιδιά ηλικίας ακόμη και εννέα ετών που φοίτησαν σε σχολεία του ΙΚ.

«Παρατηρούμε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με το ΙΚ έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του ΙΚ», επεσήμανε. «Έρχονται νωρίς σε επαφή με την ιδεολογία του ΙΚ (…) μαθαίνουν να πολεμούν και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να συμμετάσχουν στις κακοποιήσεις κρατούμενων ή ακόμη και στην θανάτωσή τους».

Οι δηλώσεις του Μάασεν αποτελούν την πρώτη συγκεκριμένη εκτίμηση του αριθμού των παιδιών των πρώην μαχητών του ΙΚ που προέρχονται από τη Γερμανία, μετά την αρχική του προειδοποίηση τον Οκτώβριο ότι αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή καθώς έχουν προσηλυτιστεί στην ισλαμιστική ιδεολογία.

Η ριζοσπαστικοποίηση των ανηλίκων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γερμανία, με δεδομένο μάλιστα ότι οι δράστες τριών από τις πέντε ισλαμιστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν το 2016 ήταν ανήλικοι. Παράλληλα ένα 12χρονο αγόρι συνελήφθη αφού προσπάθησε να τοποθετήσει βόμβα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Λουντβιχσχάφεν.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 960 άνθρωποι είχαν φύγει από τη χώρα για να ενταχθούν στο ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ ως τον Νοέμβριο του 2017. Το ένα τρίτο εξ αυτών πιστεύεται ότι έχει επιστρέψει στη Γερμανία, ενώ ακόμη 150 έχουν μάλλον σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης.

Ο Μάασεν προειδοποίησε εξάλλου ότι το ΙΚ εξακολουθεί να αναζητεί ευάλωτους νέους στη Γερμανία μέσω του Διαδικτύου και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το ΙΚ χρησιμοποιεί κυνηγούς κεφαλών που ψάχνουν στο Διαδίκτυο για παιδιά τα οποία μπορούν να προσεγγίσουν και προσπαθούν να τα ριζοσπαστικοποιήσουν ή να τα στρατολογήσουν για τρομοκρατικές επιθέσεις», εξήγησε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση