HomeΚΟΣΜΟΣ«Εδώ και χρόνια γίνονται δοκιμές εκπομπής καυσαερίων σε ανθρώπους»

«Εδώ και χρόνια γίνονται δοκιμές εκπομπής καυσαερίων σε ανθρώπους»

Κυνική "ομολογία" Ολλανδών επιστημόνων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σοκαρισμένη» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αποκαλύψεις για τις δοκιμές εκπομπών ρύπων σε πιθήκους και ανθρώπους από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις ειδήσεις αυτές, όπως και οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Σημειώνουμε το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές προτίθενται να διεξαγάγουν έρευνα για το θέμα και ελπίζουμε ότι θα το κάνουν», πρόσθεσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους είναι ανεύθυνες ενέργειες.

«Προκαλεί και πάλι έκπληξη το γεγονός ότι εταιρείες του τομέα του αυτοκινήτου δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους στη συμπεριφορά τους», δήλωσε η υπουργός δύο χρόνια αφού το σκάνδαλο της παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων κηλίδωσε την υπόληψη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η διεύθυνση της Volkswagen υπόσχεται την επιβολή εσωτερικών κυρώσεων

Η διεύθυνση της Volkswagen υπόσχεται την επιβολή εσωτερικών κυρώσεων κατά εκείνων που επέτρεψαν την πραγματοποίηση δοκιμών σε πιθήκους και ανθρώπους για τις επιπτώσεις από την εισπνοή ρύπων, που είναι το τελευταίο της σειράς των σκανδάλων που πλήττει τον κολοσσό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Ματίας Μίλερ, ο διευθυντής του ομίλου, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel ότι η πραγματοποίηση δοκιμών σε πιθήκους το 2014, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, «δεν είναι ηθικές και προκαλούν αποστροφή».«Υπάρχουν πράγματα που απλώς δεν γίνονται…όλες οι αναγκαίες συνέπειες πρέπει να επιβληθούν», είπε.

Ο Τόμας Στεγκ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του γερμανικού ομίλου, παραδέχθηκε στην εφημερίδα Bild ότι ενημερώθηκε για δοκιμές για τη μελέτη των επιπτώσεων της ρύπανσης που προέρχεται από τους κινητήρες ντίζελ της Volkswagen την εποχή της παραποίησης του λογισμικού τους ώστε να εμφανίζονται κατά τους ελέγχους λιγότερο ρυπογόνοι.

Ωστόσο επέμεινε ότι εμπόδισε τη διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών σε ανθρώπους, μέσω του EUGT, του οργανισμού έρευνας που χρηματοδοτείται από την Volkswagen και τις ανταγωνίστριές της Daimler και BMW, καθώς και την Bosch.

Δοκιμές εκπομπής καυσαερίων σε ανθρώπους και ζώα στην Ολλανδία

Δοκιμές για να μετρηθούν οι επιπτώσεις από την έκθεση στα καυσαέρια πραγματοποιούνται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία σε ανθρώπους και ζώα, αποκάλυψαν σήμερα στον Τύπο, Ολλανδοί επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο γύρω από τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Στη διάρκεια ενός πειράματος που έγινε το 2006, εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ για δύο ώρες το πολύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφοράς NRC.

Πρόκειται για καυσαέρια που αναπνέει κανείς καθημερινά σε μια ζωντανή πόλη ή κοντά σ’ έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με τον Φλέμινγκ Κάσεε, τοξικολόγο στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM), στον οποίο είχε ανατεθεί αυτή η έρευνα και τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναταραχή γύρω από το πείραμα στη Γερμανία αποτελεί «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Οι εταιρείες Volkswagen, BMW, Daimler και Bosch βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο χωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως αποκαλύφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και αμφότερες εμπλέκουν έναν ερευνητικό οργανισμό τον οποίο χρηματοδοτούσαν, τον EUGT, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο.

Το πρώτο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τους New York Times, αφορά δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στις ΗΠΑ σε δέκα πιθήκους, οι οποίοι παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια ενώ εισέπνεαν τα καυσαέρια ενός Beetle της Volkswagen.

Επίσης, ένα νοσοκομειακό ινστιτούτο του Άαχεν (δυτική Γερμανία), κατόπιν παραγγελίας του EUGT, έβαλε το 2013 και 2014 25 υγιείς ανθρώπους να εισπνεύουν διοξείδιο του αζώτου, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, αποκάλυψαν χθες Δευτέρα οι εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Sueddeutche Zeitung.

Στην Ολλανδία, η ερευνήτρια Νικόλ Γιάνσεν διεξήγαγε επίσης για το RIVM από το 2010 ως το 2015 μια μεγάλη έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, εκθέτοντας σε καυσαέρια μια ομάδα εθελοντών κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο και μια άλλη στο κέντρο του Ρότερνταμ (δυτική Ολλανδία).

«Έκανα κι εγώ έρευνα για το RIVM. Μερικές φορές με ποντικούς ή αρουραίους και ναι, μερικές φορές επίσης με ανθρώπους», ανέφερε ο Πάουλ Μπορμ, καθηγητής τοξικολογίας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Αυτές οι τοξικολογικές έρευνες υπόκεινται σε αυστηρές προδιαγραφές και κάθε πείραμα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή ιατρικού και δεοντολογικού ελέγχου, υπογράμμισε ο Κάσεε, σύμφωνα με το NRC. «Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να αρρωσταίνουν εξαιτίας των ερευνών μας».

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση