HomeΕΛΛΑΔΑΘέση διοικητικού γραμματέα «ανοίγει» στο υπουργείο Παιδείας

Θέση διοικητικού γραμματέα «ανοίγει» στο υπουργείο Παιδείας

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέση νέου τύπου γραμματέα και πιο συγκεκριμένα του «Διοικητικού Γραμματέα» στο υπουργείο Παιδείας, ενεργοποιεί ο υπουργός Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Διοικητικός Γραμματέας υλοποιεί την πολιτική του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως αυτή προσδιορίζεται από την Κυβέρνηση και τα όργανά της, καθοδηγεί του προισταμένους των τμημάτων, αξιολογεί το προσωπικό και συντάσσει ετήσια έκθεση.

Παρόμοιες προκηρύξεις αναμένεται να κάνουν πολλά υπουργεία.

Κύριες Αρμοδιότητες αρμοδιότητες του είναι οι εξής:

Επικουρεί τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κατά τη διαδικασία σχεδιασμού των δημόσιων πολιτικών του Υπουργείου και προσδιορισμού των στρατηγικών του στόχων. Συντονίζει τις οργανικές μονάδες του Υπουργείου προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των στρατηγικών του στόχων και υλοποίησης των πολιτικών. Διασφαλίζει το συντονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου κατά τη διαχείριση κρίσεων. Εκτελεί και εφαρμόζει τις δημόσιες πολιτικές του Υπουργείου, όπως αυτές καθορίζονται από την Κυβέρνηση και τα όργανά της. Καθοδηγεί τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του Υπουργείου, των οποίων προΐσταται, κατά τη διαδικασία περαιτέρω εξειδίκευσης των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και παρακολουθεί την υλοποίηση αυτών. Παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου. Προσυπογράφει όλα τα έγγραφα που υπογράφονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων του, εφόσον προέρχονται από τις υπαγόμενες σε αυτόν υπηρεσίες. Καταρτίζει ετήσια έκθεση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς του, για την πορεία υλοποίησης των πολιτικών και στρατηγικών στόχων των υπηρεσιών του Υπουργείου, των οποίων προΐσταται.

Αξιολογεί το προσωπικό των υπηρεσιών του Υπουργείου, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Ασκεί τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 54 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005), μεταξύ των οποίων μπορεί να περιλαμβάνονται: έκδοση εγκυκλίων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα θέματα αρμοδιότητάς του όπως η πολιτική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών του Υπουργείου των οποίων προΐσταται και η εκπροσώπηση των υπηρεσιών του Υπουργείου, των οποίων προΐσταται, σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.

Ως πρόσθετα καθήκοντα προβέπονται: Ο συντονισμός του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού για την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών Πολιτικών στις υπηρεσίας του Υπουργείου, στις οποίες προΐσταται, η παροχή εμπεριστατωμένων εισηγήσεων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η διαμόρφωση εναλλακτικών επιλογών βάσει των αρμοδιοτήτων του, ο συντονισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου για την άρτια οργάνωση-διενέργεια των πάσης φύσεως εξετάσεων, η μέριμνα για την παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων προς την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η θεσμική Εκπροσώπηση και Συνεργασία

Παράλληλα εκπροσωπεί το Υπουργείο Παιδείας, σε οργανισμούς της ημεδαπής, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Και συνεργάζεται με το Τομεακό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΠΕΘ και τους λοιπούς Τομεακούς Γραμματείς ΥΠΠΕΘ, καθώς και με τους Διοικητικούς, Αναπληρωτές Διοικητικούς, Τομεακούς και Ειδικούς Τομεακούς Γραμματείς άλλων Υπουργείων, προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματική άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ όταν “πέρασε” ο σχετικός νόμος κατηγορώντας την ότι χθες, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, προχώρησε «σε νομοτεχνική βελτίωση για τη προκλητική σύσταση 33 επιπλέον θέσεων διοικητικών γραμματέων».Σε ανακοίνωση είχε γίνει λόγος «για εμπαιγμό της Βουλής» και «αποκορύφωμα της διγλωσσίας της κυβέρνησης».«Η σημαντικότατη αυτή τροποποίηση κατατέθηκε χωρίς έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος».

Για σκανδαλώδη διάταξη έκανε λόγο και το Ποτάμι, ζητώντας την άμεση απόσυρση της και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το χθεσινό νομοσχέδιο που ψήφισε, «έβαλε την ταφόπλακα στις ίδιες της εξαγγελίες της για διαφάνεια και αξιοκρατία».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση