HomeHL-GreeceΝίμιτς για Σκοπιανό: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός

Νίμιτς για Σκοπιανό: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός

Αισιόδοξος για συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναπτύσσεται «δυναμική λύσης», αναφέρει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Καθημερινή της Κυριακής και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς..

«Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», αναφέρει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

«Γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις , να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός. Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι το ζητούμενο αλλά και εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα . Προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση