HomeΚΟΣΜΟΣΗ Γαλλία κλείνει όλους τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα

Η Γαλλία κλείνει όλους τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα

Eντός τριών ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιτάχυνε το σχέδιο της χώρας να διακόψει τη λειτουργία όλων των σταθμών παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα κατά δύο χρόνια, ορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για το 2021.

«Έχουμε αποφασίσει να καταστήσουμε τη Γαλλία παγκόσμιο πρότυπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Μακρόν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Το σχέδιο που εισήγαγε ο προκάτοχος του Μακρόν, Φρανσουά Ολάν, έθετε αρχικά το 2023 ως έτος διακοπής της λειτουργίας των μονάδων άνθρακα. Ωστόσο, μόνο το 1-1,5% της ενέργειας της Γαλλίας παράγεται εγχώρια από τον άνθρακα, οπότε η επιλογή του Μακρόν είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, στα πλαίσια της ηγετικής θέσης που επιθυμεί να λάβει η Γαλλία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η ανανεωμένη δέσμευση προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα όσον αφορά την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και η κίνηση προς την καθαρή ενέργεια μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η σταδιακή κατάργηση των επενδύσεων στον άνθρακα είναι μια πολιτική που ακολουθούν πολλές χώρες για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους, με την ώθηση της συνεχιζόμενης πτώσης του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Ενδεικτικά, η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, ακύρωσε πέρυσι την κατασκευή 104 νέων εγκαταστάσεων άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε επίσης πρόσφατα να επιταχύνει τα σχέδια μειώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση