HomeHL-GreeceΑδυναμία συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών έβγαλε η ενημέρωση του Πρωθυπουργού για το «Μακεδονικό»

Αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών έβγαλε η ενημέρωση του Πρωθυπουργού για το «Μακεδονικό»

Αντιλάγησαν σκληρές δηλώσεις μετά τις συναντήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αμηχανία, ψυχρό κλίμα, λίγοι διάλογοι για να σπάσει κάπως ο πάγος, αλλά ξεκάθαρη έλλειψη διακομματικής συνεννόησης είναι το αποτέλεσμα της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το «Μακεδονικό».

Κυριάρχησαν η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Αλέξη Τσίπρα καθώς οι αρχηγοί τον κατηγορούν, αμέσως ή εμμέσως για μυστική διπλωματία και για ελλιπή ενημέρωση των κομμάτων.

Κανείς βέβαια δεν περίμενε ότι θα προκύψει εθνική συνεννενόηση, ούτε περίμενε κάποια ουσιαστική προσέγγιση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις φωτογραφίες που τραβήχθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά αυτές με τον κ. Μητσοτάκη, θα διαπιστώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα. «Ωδινες όρος και έτεκεν μυν» θα μπορούσε να πει κανείς για όσους λίγους βέβαια καλλιέργησαν προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει σύμπνοια στα εθνικά θέματα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συγκλίσεις ως προς την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, αυτό που κυριάρχησε στις συναντήσεις ήταν… βαρυχειμωνιά.

Πολικές θερμοκρασίες, ιδίως με Κ. Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, αλλά και με τον Δ. Κουτσούμπα, κάπως καλύτερο το κλίμα με τον Στ. Θεοδωράκη. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους αλλά και με κοινά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση, έδειξαν κατά κύριο λόγο την ενόχλησή τους για δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι η ηχηρή διαφοροποίηση που εμφανίζεται εντός της κυβέρνησης, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Όταν ο κ. Θεοδωράκης λέει ότι «είναι γελοίο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές» ή όταν οι υπόλοιποι μιλούν για διγλωσσία, δείχνει ότι υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος «παίζει στο δικό του γήπεδο» όταν ο πρωθυπουργός αναζητά κοινή γραμμή από τα άλλα κόμματα.

Το δεύτερο είναι η καθυστερημένη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Και ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Φ. Γεννηματά μίλησαν για μυστική διπλωματία και για έλλειψη πληροφόρησης. Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι από τον Σεπτέμβριο έπρεπε να υπάρχει συζήτηση για το θέμα για να συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας.

Ο δε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινήθηκε σε πιο σκληρούς τόνους: «Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο ούτε τον ελληνικό λαό. Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Το χειρότερο όμως, δίχασε τους Έλληνες. Περιφρόνησε με προκλητικό τρόπο τους συμπολίτες μας που δικαιολογημένα εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να διαμορφώσει ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια».

Σκληρή απάντηση

Για να απαντήσει εξίσου σκληρά το Μαξίμου: ««Ηταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Η δε Φ. Γεννηματά στη δήλωσή της, και μετά το χθεσινό πολεμικό κλίμα ανέφερε: «Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ και ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι πάντες ήταν ότι η πΓΔΜ οφείλει να άρει τις αλυτρωτικές αναφορές από το Σύνταγμά της αλλά και να αποφύγει κάθε ενέργεια που προκαλεί εντάσεις.

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση