HomeHL-WorldΣυνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία -Ερωτήματα για τον ρόλο του Σουλτς

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία -Ερωτήματα για τον ρόλο του Σουλτς

«Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 12 Φεβρουαρίου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είμαστε στον αγωνιστικό χώρο, έχουμε βάλει τις φανέλες και η άλλη ομάδα δεν βγαίνει». Αυτό δήλωσε στον τύπο ο Αντρέας Σόιερ , Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Βαυαρίας σχολιάζοντας δηκτικά την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ότι προτίθενται να ξεκινήσουν την Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο κ.Σόιερ απέρριψε και πάλι ουσιώδεις αλλαγές της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων. Πρόκειται για «προσύμφωνο, το οποίο αποτελεί την βάση για συνομιλίες με τους Σοσιλαδημοκράτες» όπως τόνισε.

Τόσο ο κ. Σόιερ, όσο και η αντιπρόεδρος του CSU Γιούλια Κλέκνερ έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Καρναβάλι (12 Φεβρουαρίου στην Γερμανία).

Πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες άσκησε επίσης, ο Φόλκερ Κάουντερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU): «Πρέπει εντός δύο-τριών εβδομάδων να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις», είπε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine,  Hamburger Abendblatt,  Berliner Morgenpost κ.α.).

Επίσης, η κ. Κλέκνερ, αντιπρόεδρος του CDU επισήμανε στους Σοσιαλδημοκράτες ότι «η επικέντρωση στον εαυτό μας και η ενασχόληση με αυτόν δεν είναι της παρούσης», ενώ και ο Ράινερ Χάζελοφ , ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ, αναφέρθηκε στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) και τόνισε με νόημα ότι «ο λαός αναμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως αναφέρει το de.reuters.

Από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) τονίζεται όμως ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους πιέσουν και υπενθυμίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων διήρκεσαν 4 εβδομάδες για να καταλήξουν τελικά σε αποτυχία, ενώ οι διερευνητικές Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών διήρκεσαν μόλις 5 μέρες.

Ο ρόλος του Σουλτς

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η εσωκομματική συζήτηση στο SPD για το αν θα πρέπει ο Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει υπουργείο σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ, δεδομένου ότι προεκλογικά το είχε αποκλείσει. «Μια στροφή 180° στο θέμα αυτό θα κλόνιζε την αξιοπιστία του Μάρτιν Σουλτς», είπε o υποψήφιος πρόεδρος του SPD του κρατιδίου της Θουριγγίας στην «Welt». Σημειώνεται ότι πολλοί στο SPD θεωρούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το de.reuters.

H Μανουέλα Σβέζιχ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD και πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, προέτρεψε (σε συνέντευξή της στην Rheinische Post) το κόμμα της αντί των εσωκομματικών συζητήσεων για τα πρόσωπα, αλλά ιδίως για τις ηγετικές αδυναμίες του Μάρτιν Σουλτς «να επικεντρωθεί επειγόντως στο περιεχόμενο και να δώσει έμφαση στην ουσία, στο πρόγραμμά του», τοποθετούμενη έτσι εμμέσως αρνητικά στις παραινέσεις Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι ζητούν από τον Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί εκ των προτέρων από οποιοδήποτε υπουργικό θώκο, εάν σχηματισθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Πάντως, παρά το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Γερμανία ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση