HomeΚΡΗΤΗMaster plan για την προστασία του παράκτιου τμήματος της Ελούντας

Master plan για την προστασία του παράκτιου τμήματος της Ελούντας

Επί… τάπητος η εκπόνηση της μελέτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η διαμόρφωση ενός master plan για την προστασία του παράκτιου τμήματος του κόλπου της Ελούντας, είναι βέβαιο ότι θα δώσει μια άλλη προοπτική ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την προστασία και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Είναι γεγονός ότι θ’ αποτελέσει στοιχείο στο οποίο θα στηριχθούν οι επόμενες δημοτικές αρχές ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης προς όφελος του τόπου και των πολιτών».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με αφορμή την συνάντηση που είχε Δρ. Νικόλαο Καμπάνη Διευθυντή Έρευνας – επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ Κρήτης και τον συνεργάτη του δρ. Γ. Αλεξανδράκη ερευνητή.

dsc_0276

Όπως έκανε γνωστό, στην παραπάνω συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της εκπόνησης μελέτης αναφορικά με την διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για την λειτουργία – αξιοποίηση και ταυτόχρονα προστασία του κόλπου της Ελούντας, ενώ τέθηκαν οι βασικές αρχές του σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με την δυνατότητα διαμόρφωσης όλου του θαλασσίου μετώπου (καρνάγιο-Μαυρικιανό) με στόχο την εξυπηρέτηση των σκαφών που προσεγγίζουν την νήσο Σπιναλόγκα, ενώ κρίθηκε αναγκαία η αξιολόγηση του μετώπου από την Ελούντα μέχρι τις Αλυκές και από τις Αλυκές μέχρι το Βαθύ, για την βελτίωση των υποδομών στην εσωτερική περιοχή του κόλπου της Ελούντας ώστε σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, να προκύψει κάτι που ενδεχομένως να διασφαλίζει τον χώρο από τον υφιστάμενο άναρχο τρόπο χρήσης.

dsc_0279

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Αγίου Νικολάου με την σύμφωνη γνωμη του Δ.Σ αποφάσισε να προχωρήσει στην χρηματοδότηση έρευνας για την προστασία της αχιβάδας στον κόλπο  της Ελούντας, γεγονός που καταδεικνύει ότι μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μελετώνται και αναμένεται να εξελιχθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε συννεόηση με την Περιφέρεια Κρήτης, οι πρώτες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΙΤΕ, αναμένεται να γίνουν στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ενώ στην συνέχεια για το υλικό που θα διαμορφωθεί θα λάβει γνώση η Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς και η Αντιπεριφέρεια που εποπτεύει την υπόθεση και αφού διαμορφωθεί το πλαίσιο δράσης αναμένεται να υπάρξουν διευρυμένες συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την προώθηση της πρότασης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση