HomeΕΛΛΑΔΑΗ στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στο Σκοπιανό

Η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στο Σκοπιανό

Τι θα ψηφίσει στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook,λίγες ώρες πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, με την οποία εξηγούσε γιατί διαφωνεί με την συγκεκριμένη εκδήλωση, το Ποτάμι φαίνεται πως έχει καταλήξει στη στάση που θα κρατήσει.

Κάτι τέτοιο ωστόσο θα πραγματοποιηθεί εάν τελικά έρθει προς ψήφιση στη Βουλη ένα κείμενο συμφωνίας.

 «Ναι» σε σύνθετη ονομασία, ανεξάρτητα από τη στάση των ΑΝΕΛ

Συνομιλητές του κ. Θεοδωράκη αναφέρουν πως το Ποτάμι είναι αποφασισμένο να ψηφίσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει συνθέτη ονομασία με το όνομα Μακεδονία για κάθε χρήση εφόσον το πακέτο της συμφωνίας είναι επωφελές για τη χώρα και αντιμετωπίζει και τα αλυτρωτικά θέματα που έχουν αναβιώσει τα τελευταία χρόνια στο γειτονικό κράτος.

Μάλιστα στελέχη του Ποταμιού τονίζουν πως το κόμμα θα κρατήσει αυτή τη στάση ασχέτως του τι θα κανει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμενος και οι ΑΝΕΛ διαχωρίζοντας έτσι τη θέση του τόσο απο τη στάση της ΝΔ που μιλά ακόμα και για θέμα δεδηλωμένης, όσο και από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που στο παρελθόν είχαν εκφράσει τη θέση ό,τι δεν πρέπει να ψηφίζεται τίποτα στη Βουλή εφόσον υπάρχει διχογνωμία στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στο ερώτημα που θέτουν πολλοί στον κ. Θεοδωράκη εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα αντέξει να φέρει στη Βουλή μια συμφωνία και να την ψηφίσει με δεδομένη την οργή που υπάρχει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας και η οποία εκφράστηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής η απάντηση είναι «ναι».

Αν η συμφωνία είναι καλή θα αλλάξει το κλίμα υπέρ Τσίπρα

Όπως αναφέρουν συνομιλητές του επικεφαλής του Ποταμιού «μπορεί για έναν ή δυο μήνες μετά την ψήφιση κάποιοι να λένε τον Τσίπρα προδότη όμως μετά από έξι μήνες όταν όλοι αντιληφθούν πως η συμφωνία συμφέρει τη χώρα και πως οι Σκοπιανοί δεν μας παίρνουν την Θεσσαλονίκη το κλίμα θα αλλάξει υπέρ του κ. Τσίπρα ο οποίος θα αποκτήσει τη στόφα του ηγέτη που λύνει χρονίζοντα προβλήματα».

Στελέχη του ποταμιού επισημαίνουν ακόμα πως ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επιθυμούν μια λύση τώρα στο πρόβλημα και εκτιμούν πως εφόσον ο κ. Τσίπρας καταφέρει να λύσει το γόρδιο δεσμό του Σκοπιανού τότε θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τους εταίρους μας για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση που κάνουν οι συνεργάτες του κ. Θεοδωρακη για την στάση των ΑΝΕΛ στη Βουλή σε περίπτωση που έρθει μια συμφωνία. Οπως τονίζουν το «όχι» των ΑΝΕΛ δεν θα είναι συμπαγές και κατά την εκτίμηση τους 3 με 4 Βουλευτές θα ψηφίσουν «ναι».

Γενναία η στάση Γεννηματά υπέρ σύνθετης ονομασίας

Ως προς τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα, οι συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωρακη χαρακτηρίζουν ως «θετικό και γενναίο βήμα» τη χθεσινή δήλωση της Φώφης Γεννηματά που τάχθηκε υπέρ της συνθέτης ονομασίας και επισημαίνουν ως επίσης σημαντική τη σαφή στάση του Γιώργου Παπανδρέου υπερ της λύσης και της συνθέτης ονομασίας. Οπως λένε χαρακτηρίστηκα « η άποψη του κ.Παπανδρεου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πάντα σεβαστή στο ΠΑΣΟΚ. και πάντα επηρεάζει το κόμμα στο όποιο υπήρξε αρχηγος του»

Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωρακη εκφράζουν τον προβληματισμό τους ως προς τις συνέπειες που θα έχουν για τη ΝΔ τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό. Όπως αναφέρουν το μεγαλύτερο προβλημα απο τα συλλαλητήρια θα το έχει η ΝΔ καθώς λειτουργούν σαν βόμβα στην αυλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εμποδίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει την ΝΔ ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα. Οπως τονίζουν εάν δεν δράσει γρήγορα και όσο είναι καιρός ο κ.Μητσοτακης αντί να αλλάξει εκείνος τη ΝΔ θα αλλάξει η ΝΔ εκείνον.

Τέλος, ως προς την συνολική επίπτωση που θα έχει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας το θέμα των Σκοπίων οι συνομιλητές του κ.θεοδωρακη αναφέρουν πως μπορεί να δημιουργήσει μια νέα διαχωριστή γραμμή που θα αντικαταστήσει το ξεπερασμένο και φθαρμένο μνημόνιο αντιμνημόνιο, μια διαχωριστική γραμμή που απο τη μια θα είναι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και από την άλλη ο συντηρητισμός .

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση