HomeΚΡΗΤΗΣτη Βουλή τα προγράμματα μετεκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα

Στη Βουλή τα προγράμματα μετεκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα

Ερώτηση του Σ. Βαρδάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ιδιαίτερος ρόλος της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης των εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, αποτέλεσε κεντρικό σημείο κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη προς την αρμόδια Υπουργό Τουρισμού, κ. Κουντουρά.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση του ΟΤΕΚ το 2013 και ακολούθως στην κατάργηση της μετεκπαίδευσης και λειτουργίας των τμημάτων πανελλαδικά. Τμήματα που διαχρονικά έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των προσόντων των εργαζομένων και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στα πλαίσια του προγράμματος μετεκπαίδευσης οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, με προϋπηρεσία άνω των 3 ετών, είχαν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το πρόγραμμα για 2-3 μήνες, να αποκτήσουν υπαλληλική ιδιότητα και να λάβουν επίδομα πτυχίου με ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Ηράκλειο, όπου η επαγγελματική σχολή συνέβαλε για πολλά χρόνια στην αναδιοργάνωση για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων στον τουριστικό τομέα. Η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έτσι εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού. Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Βαρδάκης ζήτησε από την κα Κουντουρά να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα μετεκπαίδευσης.

Η Υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για την υποβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση που παρέλαβε το 2015, με πολύ βασικές ελλείψεις στη νομοθεσία και χωρίς καμία προοπτική για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και για τη νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με τον τουριστικό κλάδο. Τόνισε μάλιστα ότι πέραν της κατάργησης του ΟΤΕΚ το 2013, αμέσως μετά, έκλεισαν και οι τρεις σχολές ξεναγών καθώς και οι ΕΠΑΣ, δημιουργώντας μία δραματική κατάσταση.

Όπως ανέφερε η κα Κουντουρά, η σημερινή Κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις αρμοδίων φορέων, βουλευτών και επιστημών για τον τουρισμό. Η ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης επιτροπής της Σχολής Ξεναγών, ώστε να επανεξετασθεί και να καταρτιστεί ο κανονισμός της λειτουργίας της Σχολής, ώστε να επαναλειτουργήσει από το 2018, υπήρξε δέσμευση της Κυβέρνησης και έγινε πράξη. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός της παρεχόμενης εκπαίδευσης των 8 ΙΕΚ Τουρισμού.

Όσον αφορά στη μετεκπαίδευση, η κα Κουντουρά επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατάρτισης που αφορούν εποχικά άνεργους, εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, εξασφαλίζοντας τα κονδύλια από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού για τρία έτη.

Τα τμήματα μετεκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν και στις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας και όχι μόνο σε 4 πόλεις όπως γινόταν στο παρελθόν. Από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ θα καλυφθεί η δαπάνη για το επίδομα μετεκπαίδευσης και οι ασφαλιστικές εισφορές. Εγκρίθηκε προϋπολογισμός 4 εκατομμυρίων ευρώ και εκατό άτομα ως εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ΙΔΟΧ, ογδόντα πέντε εκπαιδευτικούς και δεκαπέντε διοικητικούς.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή μίας νέας, εθνικής τουριστικής πολιτικής με επίκεντρο ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς και στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βαρδάκης στην δευτερολογία του επισήμανε ότι όλοι θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σε τέτοιες ενέργειες και κάλεσε την Υπουργό, αντιλαμβανόμενος πάντα τις αντικειμενικές αδυναμίες-πρόσληψη καθηγητών, εκδήλωση ενδιαφέροντος μαθητών- να θέσει σε λειτουργία όσο το δυνατό γρηγορότερα τα τμήματα Μετεκπαίδευσης, καθώς είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή το τουριστικό προϊόν είναι τέτοιο που χρειάζεται, πραγματικά, εκπαίδευση όλος ο κόσμος που ασχολείται με αυτό.

Η κα Κουντουρά ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο και θα πραγματοποιηθούν για τρία συνεχόμενα χρόνια. Οι στόχοι της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των εκπαιδευτικών δομών του τουρισμού που ανήκουν στο κράτος, με σκοπό την εξασφάλιση για τους νέους και τις νέες γενιές, μιας επιτυχημένης μετάβασης από το σχολικό περιβάλλον στο νέο περιβάλλον εργασίας και φυσικά στην αγορά εργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση