HomeHL-EconomyΣτο μικροσκόπιο της εφορίας όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

Στο μικροσκόπιο της εφορίας όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

Ξεκινούν έλεγχοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο μάτι των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του υπουργείου Τουρισμού και τη της Οικονομικής Αστυνομία μπαίνουν οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας π.χ. Airbnb.

Με στόχο να εντοπιστούν όσοι κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, συστήνονται μεικτά συνεργεία ελέγχου ενώ παράλληλα θα διενεργούνται εκτεταμένες διασταυρώσεις προκειμένου να λαμβάνονται τα στοιχεία των μισθώσεων και να επιβάλλεται ο σχετικός φόρος. Για οποιαδήποτε παράβαση ή παράλειψη των σχετικών υποχρεώσεων θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1.1.2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν.

Φέτος τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, θα δηλωθούν στην φορολογική δήλωση διακριτά και συγκεντρωτικά και θα φορολογηθούν με συντελεστή έως 45%.

Ο Διαχειριστής μόλις ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,

Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή,

Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του αρ.39Α του ν. 4172/2013, ανά δικαιούχο εισοδήματος.

Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση). Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής».

Τα στοιχεία, που καταχωρούνται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση