Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 πρόκειται να ξεκινήσει τελικά η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που είχε απλώσει τα “πλοκάμια” του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Τουρκία και εξαρθρώθηκε μετά από ευρεία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2016.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα, ωστόσο διακόπηκε για την επόμενη Δευτέρα.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν τα 12 μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων μια 46χρονη εργαζόμενη σε αεροπορική εταιρεία στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καθώς και ένας 30χρονος συνάδελφός της στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι στην υπόθεση, έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και στη συνέχεια ενημέρωναν τον «σφιχτό» πυρήνα του κυκλώματος για τις πτήσεις εκείνες του εξωτερικού, που θεωρούνταν πρόσφορες για το παράνομο ταξίδι των μεταναστών.

Όπως είχε προκύψει από τον τρόπο δράσης των μελών του κυκλώματος, οι παράνομοι μετανάστες έφταναν από την Αθήνα στην Κρήτη με τα πλοία της γραμμής και στη συνέχεια αφού παρέμεναν για λίγες μέρες σε διάφορες περιοχές του νησιού, στη συνέχεια αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος μετά από πολύμηνες επιστάμενες έρευνες, ενώ οι συλλήψεις των συνολικά 12 ατόμων, έγιναν στη διάρκεια ταυτόχρονων συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το κύκλωμα, φέρεται να είχε συγκεντρώσει από την παράνομη δραστηριότητά του ποσό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για κάθε διακίνηση οι μετανάστες πλήρωναν έως και 4.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και έως 2000 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Όπως είχε αποδειχθεί από την αστυνομική έρευνα, τα παράνομα κέρδη της σπείρας διοχετεύονταν στο εξωτερικό, μέσω του λεγόμενου εξωτραπεζικού δικτύου “Hawala”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση