HomeΚΡΗΤΗΕπιτυχημένη η ημερίδα του Εργαστηρίου Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης

Επιτυχημένη η ημερίδα του Εργαστηρίου Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης

Παρουσία πλήθους επαγγελματιών υγείας και φοιτητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους επαγγελματιών υγείας και φοιτητών, πραγματοποιήθηκε η 1η Επιστημονική Ημερίδα του Εργαστηρίου Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης με θέμα: «Ολιστική και Διεπιστημονική Προσέγγιση της Ποιότητας Ζωής στην Υγεία και την Ασθένεια». Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, την 7η ΥΠΕ, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Σύλλογο Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία και πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου το Σάββατο  13 Ιανουαρίου 2018.

Καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο το φάσμα των επιστημών υγείας, ανέδειξαν μέσα από τις εξαιρετικές ομιλίες τους την ουσία της διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας, φωτίζοντας ο καθένας από τη δική του επιστημονικά τεκμηριωμένη ματιά την πολυδιάστατη φύση της υγείας και της ασθένειας.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Τάσος Φιλαλήθης, με μία εμπνευσμένη ομιλία, αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη φύση των προσδιοριστών της υγείας και τεκμηρίωσε τη σημασία και αναγκαιότητα της διεπιστημονικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της ασθένειας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής  με επίκεντρο τον άνθρωπο, ασθενή ή υγιή.

Οι επόμενες ομιλίες (η εφηβεία μέσα από μία θετική προσέγγιση, οι προκλήσεις της, η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών και ο ρόλος της κοινωνικής εργασίας, της παιδοψυχιατρικής και συμβουλευτικής γονέων, καθώς και η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών) έθεσαν το πλαίσιο για ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και για σύγχρονες αρχές προσέγγισης και συνεργασίας. Στον τομέα της βιολογικής διάστασης της υγείας, παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες στα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα. Ιατροί, διατροφολόγοι, νοσηλευτές και λογοθεραπευτές με τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν τη δύναμη και την αναγκαιότητα της διεπιστημονικής  ομάδας στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον workshop, από το Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σχετικά με τα νεότερα δεδομένα στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Η ημερίδα κάλυψε τους στόχους της µε επιτυχία και αυτό διαφάνηκε τόσο από την προσέλευση του κοινού, όσο και από την πληθώρα των ερωτήσεων που τέθηκαν στους εισηγητές και τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση στο τέλος κάθε θεματικής. Όλοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη διεξαγωγή της και την επιθυμία τους να καθιερωθεί ως θεσμός, δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερους εισηγητές διαφορετικών επιστημονικών πεδίων με κοινή οπτική, με στόχο να αναπτυχθούν και να αναλυθούν εκτενέστερα οι τεχνικές και διαδικασίες ενδυνάμωσης της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση