HomeHL-9Μάθε για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Μάθε για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Ποιος είναι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O Ε.Σ.Δ.Α.Κ. συστήθηκε το Μάρτιο του 2000 με σκοπό να καλύψει την ανάγκη για έναν ενιαίο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Κρήτης. Σήμερα αριθμεί συνολικά 17 Ο.Τ.Α. – Μέλη από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, αποτελώντας το μεγαλύτερο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νησί.

Μέλη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. είναι οι Δήμοι:

Π.Ε. Ηρακλείου

1.Αρχανών – Αστερουσίων

2.Βιάννου

3.Γόρτυνας

4.Ηρακλείου

5.Μαλεβιζίου

6.Μινώα – Πεδιάδος

7.Φαιστού

8.Χερσονήσου

Π.Ε. Ρεθύμνης

1.Αγίου Βασιλείου

2.Αμαρίου

3.Ανωγείων

4.Μυλοποτάμου

5.Ρεθύμνου

Π.Ε. Λασιθίου

1.Αγίου Νικολάου

2.Ιεράπετρας

3.Οροπεδίου Λασιθίου

4.Σητείας

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από τους αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων – Μελών (29 Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι), την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Πρόεδρο, ενώ απασχολεί σε μόνιμη βάση εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, διαφόρων ειδικοτήτων, που σχετίζονται με τη διαχείριση περιβάλλοντος.

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ως Φο.Δ.Σ.Α. διαχειριστικών ενοτήτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) στοχεύει κυρίως:

– Στην εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και δράσεων του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης για τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση, διάθεση των στερεών αποβλήτων Διαχειριστικών Ενοτήτων του ΠΕ.Σ.Δ.Α. στις οποίες ανήκουν οι Ο.Τ.Α. μέλη του, με στόχο την προφύλαξη και πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και την αξιοποίηση των αποβλήτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, με γνώμονα το οικονομικό, κοινωνικό περιβαλλοντικό κόστος και τη δημόσια υγεία.

– Στη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων και των δυνατοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων, σε προτάσεις συντονισμένου σχεδιασμού και λύσεων για τη συνολική αλλά και επιμέρους διαχείριση, στηρίζοντας επιτελικά και επιστημονικά τους θεσμικούς φορείς σχεδιασμού και διαχείρισης.

– Στο να υλοποιεί με τις υπηρεσίες του, ότι αποφασίσουν τα μέλη του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ή ότι του ανατίθεται από αυτά, ή άλλους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

– Στο να υποστηρίζει με εξειδικευμένη τεχνογνωσία, να προωθεί και να συντονίζει τις επιμέρους ή συλλογικές πρωτοβουλίες των Ο.Τ.Α. – μελών του που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων.

Επισκεφτείτε τo site του ΕΣΔΑΚ και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

ΕΣΔΑΚ: Η κοινή προσπάθεια των Δήμων των Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΕΣΔΑΚ: Σκέψου καθαρά & δώσε το παράδειγμα!

Διαφήμιση
Διαφήμιση