Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα η υπόθεση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που είχε απλώσει τα “πλοκάμια” του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Τουρκία και εξαρθρώθηκε μετά από ευρεία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2016.

Τα 12 μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων μία 46χρονη υπάλληλος του αεροδρομίου Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης” και ένας 30χρονος υπάλληλος του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και ενημέρωναν τον «σφιχτό» πυρήνα του κυκλώματος για πτήσεις του εξωτερικού, που θεωρούνταν πρόσφορες για το ταξίδι των μεταναστών.

Όπως είχε προκύψει από τον τρόπο δράσης των μελών του κυκλώματος, των δύο Ελλήνων και των υπόλοιπών αλλοδαπών, παράνομοι μετανάστες έφταναν από την Αθήνα στην Κρήτη με τα πλοία της γραμμής και στη συνέχεια αφού παρέμεναν για λίγες μέρες σε διάφορες περιοχές του νησιού, στη συνέχεια αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος μετά από πολύμηνες επιστάμενες έρευνες, ενώ οι συλλήψεις 12 ατόμων, έγιναν στη διάρκεια ταυτόχρονων συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το κύκλωμα, φέρεται να είχε συγκεντρώσει από την παράνομη δραστηριότητά του ποσό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για κάθε διακίνηση οι μετανάστες πλήρωναν έως και 4.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και έως 2000 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Όπως είχε αποδειχθεί από την αστυνομική έρευνα, τα παράνομα κέρδη της σπείρας διοχετεύονταν στο εξωτερικό, μέσω του λεγόμενου εξωτραπεζικού δικτύου “Hawala”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση