HomeHL-GreeceΝΔ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις αντίθετες με το μήνυμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης

ΝΔ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις αντίθετες με το μήνυμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης

Χαμηλούς τόνους από την Πειραιώς που περιμένει εξελίξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ψύχραιμη διάθεση και χαμηλούς τόνους αποτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα ηχηρά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό.

Με μια λακωνική δήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει την «εντυπωσιακή συμμετοχή» που κατέδειξε την «ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας», δίνοντας, ωστόσο, έμφαση:

*αφενός στο γεγονός ότι «τα λίγα ακραία στοιχεία» δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα αυτής της «μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας», και

*αφετέρου στο ότι αποτέλεσε αφορμή για να εκφραστεί η «αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Πίσω από τις προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις του κ. Μητσοτάκη μόλις που κρυβόταν η ικανοποίηση που επικράτησε στη Πειραιώς για την διακριτική παρουσία των γαλάζιων στελεχών στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί. Και, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από το επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ, «σε πείσμα τόσο των κυβερνητικών που θα βολεύονταν εάν υπήρξε ταύτιση με τους ακραίους όσο και με τους τελευταίους που θα ήθελαν να είχε υπάρξει απαγορευτικό ώστε καπηλευτούν τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών».

Στα υψηλά κλιμάκια της Πειραιώς εκτιμούν ότι οι «μυστικές συζητήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί η κυβέρνηση είναι προχωρημένες» και «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι τόσο ισχυρές» ώστε «τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα τρέξουν εξελίξεις». Θεωρούν, μάλιστα, ότι «οι προοπτικές που διαγράφονται δεν είναι θετικές, με βάση και τις τελευταίες διαρροές ονομάτων αλλά και τις δηλώσεις Νίμιτς». Και αυτό «θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το πνεύμα που εκφράστηκε στη μεγάλη λαϊκή διαμαρτυρία της Θεσσαλονίκης».

Ενόψει τούτων, ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε μετά το συλλαλητήριο, απέφυγε να επαναλάβει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες θα αναφερθεί αναλυτικά την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Η κατεύθυνση, ωστόσο, θα είναι η ίδια που έχει χαράξει εξ αρχής η γαλάζια ηγεσία παραπέμποντας στο Βουκουρέτσι και περικλείεται στο τρίπτυχο: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενιαία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει να στηλιτεύσει για μια ακόμη φορά την ακολουθούμενη «μυστική διπλωματία» εκ μέρους της κυβέρνησης που δεν ενημερώνει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ενώ θα επιμείνει ότι προϋπόθεση για να ανταποκριθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε αίτημα για διάλογο και διαβούλευση είναι να υπάρξει νωρίτερα ενιαία κυβερνητική θέση. Σε κάθε περίπτωση, θα καλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να προσέλθει στη Βουλή για εξηγήσεις αμέσως μόλις επιστρέψει από το Νταβός και τη συνάντηση που θα έχει εκεί με τον ομόλογό του από την ΠΔΓΜ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση