HomeHL-WorldΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα στη Γερουσία -Μετά την αναστολή λειτουργίας του κράτους

ΗΠΑ: Νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα στη Γερουσία -Μετά την αναστολή λειτουργίας του κράτους

Για τη χρηματοδότηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη Δευτέρα θα γίνει νέα ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους.

Η αποτυχία συμφωνίας οδήγησε στην παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (στις ΗΠΑ), μία κατάσταση που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία. «Σας διαβεβαιώνω ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ση 01:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, εκτός κι αν υπάρχει επιθυμία να πραγματοποιηθεί νωρίτερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Η Γερουσία θα συγκληθεί και πάλι σήμερα στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ χθες και την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί βρίσκονταν στο Κογκρέσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν κατήγγειλε ότι οι Δημοκρατικοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για το πολιτικό αδιέξοδο. «Κάνουμε πολλά γελοία πράγματα στην Ουάσινγκτον, όμως αυτό είναι καθαρή τρέλα», σχολίασε.

Η παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους είναι βαρύ πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλωστε, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά όταν το ίδιο κόμμα ελέγχει τόσο το Κογκρέσο όσο και τον Λευκό Οίκο. Η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί Μπαράκ Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες.

Οι επιπτώσεις της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από τη Δευτέρα, εκτός κι αν στο μεταξύ επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» θα τεθούν σε αναγκαστική αργία. Οι δραστηριότητες πολλών υπηρεσιών θα περιοριστούν.

Ήδη, στη Νέα Υόρκη το Άγαλμα της Ελευθερίας παρέμεινε κλειστό για το κοινό το σαββατοκύριακο. «Υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες που προετοιμάζονται να περάσουν έξι μήνες στο Κουβέιτ και ανησυχούν ότι δεν θα πληρωθούν αμέσως. Είναι αδιανόητο», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Από χθες ο Τραμπ έχει εντείνει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, όμως μέχρι το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σούμερ σχολίασε ειρωνικά τη δυσκολία του να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με ένα πρόεδρο «που αλλάζει απόψεις συνέχεια».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση