HomeHL-HealthGuardian: Η κρίση έκοψε το κάπνισμα στους Έλληνες

Guardian: Η κρίση έκοψε το κάπνισμα στους Έλληνες

Σβήνουν το τσιγάρο για οικονομικούς λόγους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν τα κατάφερε καμία καμπάνια, καμία προειδοποίηση για την υγεία, ούτε η αλλαγή στο πακέτο των τσιγάρων, γράφει ο Guardian, αποδίδοντας ουσιαστικά τη μείωση των Ελλήνων καπνιστών στην οικονομική κρίση.

«Καθώς έμαθαν να επιβιώνουν με λιγότερα, οι Ελληνες κέρδισαν την ασυνήθιστη διάκρισης της διακοπής του καπνίσματος σε αριθμούς ρεκόρ», επισημαίνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά σε έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης. Σύμφωνα με αυτή, πλέον το 27,1% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν ακόμη τσιγάρο στο χέρι. Βέβαια, η χώρα μας παραμένει στην κορυφή σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που περιγράφει ο Guardian το τι συμβαίνει στη χώρα μας. «Σε νοσοκομεία οι γιατροί δεν διστάζουν να το ανάψουν, στο κοινοβούλιο βουλευτές καπνίζουν, ενώ σε αστυνομικά τμήματα πολλοί ένστολοι είναι με το τσιγάρο στο χέρι», αναφέρει το δημοσίευμα που σημειώνει μάλιστα ότι ακόμη και ο υπουργός Υγείας είναι επιρρεπής στο να το… ανάψει. Παράλληλα, θυμίζει ότι ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις των πολιτών στην απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων απλά επανέφεραν τα τασάκια στα τραπέζια.

«Ο κόσμος κόβει το κάπνισμα περισσότερο για οικονομικούς λόγους και όχι για την υγεία του», δήλωσε στην εφημερίδα η κοινωνιολόγος Αλίκη Μουρίκη. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί σκληροπυρηνικοί καπνιστές εκεί έξω», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπεχράκης διαφωνεί με αυτή την άποψη, δηλώνοντας ότι έχει παρατηρήσει μεγαλύτερη μείωση σε εκείνους με υψηλότερα εισοδήματα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση