Στις αίθουσες του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα η υπόθεση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο αλλά και την Τουρκία.

Το κύκλωμα είχε εξαρθρωθεί από την Ελληνική Αστυνομία το φθινόπωρο του 2016 και όπως είχε προκύψει από τον τρόπο δράσης των μελών του, παράνομοι μετανάστες έφταναν από την Αθήνα στην Κρήτη με τα πλοία της γραμμής και στη συνέχεια αφού παρέμεναν για λίγες μέρες σε διάφορες περιοχές του νησιού, στη συνέχεια αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειες Ευρώπης.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος μετά από πολύμηνες επισταμένες έρευνες, ενώ οι συλλήψεις 12 ατόμων, εκ των οποίων οι δύο Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί από τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ, έγιναν στη διάρκεια ταυτόχρονων συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων σε Ηράκλειο, Χανιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μία από τους συλληφθέντες, όπως είχε αποδειχθεί εργαζόταν στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου ως υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Η 46χρονη γυναίκα ερχόταν σε επαφή με συναδέλφό της στο αεροδρόμιο των Σπάτων στην Αθήνα και ενημέρωνε τον «σφιχτό» πυρήνα του κυκλώματος για πτήσεις του εξωτερικού που θεωρούνταν πρόσφορες για το ταξίδι των μεταναστών.

Το κύκλωμα, φέρεται να είχε συγκεντρώσει από την παράνομη δραστηριότητά του ποσό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για κάθε διακίνηση οι μετανάστες πλήρωναν έως και 4.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και έως 2000 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Όπως είχε αποδειχθεί από την αστυνομική έρευνα, τα παράνομα κέρδη της σπείρας διοχετεύονταν στο εξωτερικό, μέσω του λεγόμενου εξωτραπεζικού δικτύου «Hawala».

Διαφήμιση
Διαφήμιση