HomeΚΡΗΤΗΗ καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση

Η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση

Οι θέσεις του Λ. Αυγενάκης με αφορμή σύσκεψη στον Δήμο Μαλεβιζίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης και ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Λινοπεραμάτων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στον Δήμο Μαλεβιζίου. Με αφορμή τη συζήτηση αυτή ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Οι θέσεις μου για τα ζητήματα αυτά είναι γνωστές, τις έχω διατυπώσει δημόσια και ενώπιον της Δημοτικής Αρχής. Πολύ συνοπτικά:

1) Η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης, το «μεγάλο καλώδιο» θα συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου πρέπει να γίνει στην Κορακιά, όπως ορθά έχει προτείνει ο Δήμος και η ΠΕΔ Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, όπως ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, τα έργα του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο, εγκαταστάσεις για την παραγωγική εφεδρεία της ΔΕΗ, κατασκευή βιομηχανικού λιμανιού στην Κορακιά, κλπ.

Στόχος: να μεταφερθούν σταδιακά στην Κορακιά όλες οι εγκαταστάσεις το Λινοπεραμάτων.

2)Ο τερματισμός λειτουργίας του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, όταν αρχίσει η διασύνδεση και λειτουργία του καλωδίου, αφού δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης των σημερινών παλαιωμένων εγκαταστάσεων του Λινοπεράματος. Η αντικατάσταση των εγκαταστάσεων αυτών με σύγχρονης τεχνολογίας εγκαταστάσεις στην Κορακιά είναι αυτονόητη. Δεν υπάρχει λόγος παράλληλης διατήρησης των σημερινών απαρχαιωμένων και ρυπογόνων εγκαταστάσεων του ΑΗΣ.

3)Η μεταφορά του ρεύματος από την Κορακιά έως τη Δαμάστα να πραγματοποιηθεί με υπογειοποιημένο, και όχι εναέριο, δίκτυο. Παράλληλα, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα αναπτυχθεί στη Δαμάστα θα πρέπει να είναι υποσταθμός κλειστού τύπου (GIS), όπως όλοι οι σύγχρονοι, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτονόητη είναι και η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη της περιοχής στη Δαμάστα.

Η καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης θα φέρει μια άλλη εποχή στην ενεργειακή υποδομή του νησιού μας. Δηλώνω παρών στις ενέργειες του Δήμου και μπροστάρης, τόσο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όσο και ως αυριανή Κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε το κοινό συμφέρον του νησιού μας σεβόμενοι το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου καλείται, και στο μέλλον, να αναλάβει ένα ακόμη μεγαλύτερο βάρος για την τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρης της Κρήτης. Στηρίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση με τρόπο που σέβεται τις φυσικές ομορφιές, το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη και τους κατοίκους (μόνιμους και παραθεριστές) της περιοχής.

Εύχομαι καλή επιτυχία, δηλώνω παρών στην προσπάθεια αυτή από όποια θέση ευθύνης κι αν βρίσκομαι και αναμένω με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις αποφάσεις της αποψινής σύσκεψης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση