HomeHL-EconomyΠώς θα πληρώνεται ο Φόρος Διαμονής που ισχύει ήδη από την Πρωτοχρονιά

Πώς θα πληρώνεται ο Φόρος Διαμονής που ισχύει ήδη από την Πρωτοχρονιά

Στα ξενοδοχεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άργησε λίγο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών τελικά έφερε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στη Βουλή τροπολογία για την επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία, ο φόρος δηλαδή που ισχύει ήδη και εισπράττεται (;) από 1.1.2018!

Τι προβλέπει η τροπολογία:

– ο φόρος διαμονής βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα

– επιβάλλεται πριν την αναχώρησή του από το κατάλυμα, με την έκδοση ειδικού παραστατικού

– η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα

– στον φόρο δεν επιβάλλεται επιπλέον ΦΠΑ

Βάσει νόμου του Μαΐου του 2016, ο φόρος διαμονής ισχύει τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Κανείς όμως δεν ήξερε πώς ακριβώς θα έπρεπε να επιβληθεί και να δηλωθεί, ποιος τον πληρώνει και πώς αποδίδεται. Ο νόμος ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστος επειδή επί 1,5 χρόνο το υπουργείο Οικονομικών δεν εξέδωσε ποτέ καμία σχετική διάταξη ή εγκύκλιο, ενόψει της έναρξης του νόμου.

Ακόμα χειρότερα όμως, -προπαραμονή Πρωτοχρονιάς στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι ο νόμος του 2016 ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί όπως ψηφίστηκε και πρέπει να αλλάξει.

Αλλά ούτε και τώρα που αλλάζει όμως, το ΥΠΟΙΚ έχει επιλύσει τα προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου.

Ακόμα και μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα πρέπει να σχεδιαστεί και να καθοριστεί πώς θα είναι η ειδική απόδειξη είσπραξης του νέου φόρου, την οποία οφείλουν να εκδίδουν οι ξενοδόχοι και να δίνουν στους πελάτες τους.

Ωστόσο από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και μετά οι ξενοδόχοι όλης της χώρας αυτοσχεδίαζαν και εισέπρατταν τον φόρο από τους πελάτες τους, με βάση την εξής κλίμακα:

– για ξενοδοχειακά καταλύματα 1-2 αστέρων και επιπλωμένα διαμερίσματα: φόρος 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση

– για 3 αστέρια: 1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση

– για 4 αστέρια: 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση

– για 5 αστέρια:  4 ευρώ ανά διανυκτέρευση .

Και πάλι, όμως, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών από τη Βουλή των Ελλήνων,  ουδείς θα γνωρίζει πώς πρέπει να εισπραχθεί και να αποδοθεί, ένας φόρος που ήδη επιβάλλεται εδώ και μισό μήνα –αφού στο υπουργείο Οικονομικών δεν φρόντισαν να δώσουν καν παράταση!

Έως τα τέλη του μηνός πάντως, μετά την αλλαγή στο νόμο του 2016,  θα πρέπει να αναμένεται και η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  κυρίου Γιώργου  Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την απόδοσή του, τον χρόνο και την διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, το περιεχόμενο, την διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διανομής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων νόμου.

Από τον νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει φέτος περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση