HomeΚΟΣΜΟΣΜέι – Μακρόν υπογράφουν συμφωνία για το προσφυγικό

Μέι – Μακρόν υπογράφουν συμφωνία για το προσφυγικό

Πρόθεση για αμοιβαίες προσεγγίσεις παρά τις διαφορές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στην στρατιωτική Ακαδημία Σαντχέρστ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε μια σειρά διαφορετικά θέματα -κυρίως στο Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα δεσμευτεί να δώσει επιπλέον 45.5 εκατ. στερλίνες για τη θωράκιση των συνόρων και την ανάπτυξη της περιοχής του Καλαί, που έχει πληγεί από την παρουσία χιλιάδων παράνομων μεταναστών που επιθυμούν να περάσουν στη Βρετανία. Η περίφημη συμφωνία του Τουρκέ των κυρίων Μπλερ και Σαρκοζύ για τους μετανάστες θα διευρυνθεί με την παρουσία περισσοτέρων συνοριακών φυλάκων από την Βρετανία και fast track έλεγχους για παροχή ασύλου ή άμεσες απελάσεις.

Πρόθεση για αμοιβαίες προσεγγίσεις παρά τις διαφορές

Στο ζήτημα της άμυνας και ασφάλειας η Βρετανία θα στείλει τρία στρατιωτικά ελικόπτερα στο Σαχέλ της Αφρικής, όπου ο γαλλικός στρατός μάχεται τους ακραίους ισλαμιστές, ενώ η Γαλλία θα ενισχύσει την υπό βρετανική διοίκηση δύναμη απόκρουσης στην Εσθονία. Παρά τις κινήσεις καλής θέλησης των δύο πλευρών και την συμβολική παραχώρηση από την Γαλλία της ταπισερί της Μπαγιέ (Bayeux) -έργου τέχνης του 11ου αιώνα που απεικονίζει την μάχη του Χέιστινγκς και επί 950 χρόνια δεν έχει μετακινηθεί από την πόλη Bayeux της Νορμανδίας- και παρά την αλλαγή στάσης του Εμανουέλ Μακρόν στο θέμα των συνόρων με το Καλαί, οι συζητήσεις για το Brexit θα είναι σκληρές.

Ο γάλλος πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει ότι η στενή σχέση με την ΕΕ απαιτεί υποχωρήσεις από τη Βρετανία, κυρίως στο μεταναστευτικό, ενώ από την πλευρά της η Τερέζα Μέι θα τον καλέσει να ρίξει τους τόνους όσον αφορά το Σίτι του Λονδίνου. Εν κατακλείδι, παρά τις όποιες διαφορές, διαφαίνεται μια πρόθεση προσέγγισης των δύο πλευρών σε μια σειρά πολύ σοβαρά διακρατικά και ευρωπαϊκά θέματα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση