HomeHL-9Κουρουμπλής από Ρέθυμνο: «Το μάστερ πλαν είναι προτεραιότητα για το λιμάνι»

Κουρουμπλής από Ρέθυμνο: «Το μάστερ πλαν είναι προτεραιότητα για το λιμάνι»

Έφυγε εκτάκτως για Αθήνα ο υπουργός Ναυτιλίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς να εξαγγείλει έργο, αλλά δηλώνοντας τη διάθεσή του να στηρίξει τις προσπάθειες για να βρεθούν χρήματα για μεγάλα έργα αλλά και για αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης αποχώρησε χθες το βράδυ από το Ρέθυμνο ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με το goodnet.gr, κάνοντας αλλαγή στο πρόγραμμά του, που προέβλεπε επίσκεψη στο Ρέθυμνο σήμερα, βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Λιμενικό Ταμείο, όπου είχε συνάντηση με όλους τους τοπικούς φορείς. Άκουσε την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή, τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, τον αντιπρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Κώστα Δανδουλάκη, αλλά και τους εκπροσώπους της ομάδας που αγωνίζεται για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και στη συνέχεια επισκέφθηκε και το Λιμεναρχείο, όπου είχε συνάντηση με τον λιμενάρχη Κώστα Καστρινάκη και τα στελέχη της Λιμενικής αρχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνου, Μιχάλης Ανδρουλάκης και εκπρόσωποι της τοπικής οργάνωσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Θωράκιση του λιμανιού και απάμμωση

Η θωράκιση του λιμανιού με έργα μεγάλης εμβέλειας, αλλά και η οριστική λύση για το πρόβλημα της προσάμμωσης ήταν εκείνα που τέθηκαν κατά κόρον από την κ. Λιονή, τον κ. Μαρινάκη και την κ. Κουτσαλεδάκη. Ο υπουργός, πάντως, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως μεγάλα έργα το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει και παρέπεμψε στους υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών, κ.κ. Σπίρτζη και Χαρίτση, δεσμευόμενος να αναλάβει την πρωτοβουλία για να γίνει μία κοινή συνάντηση των τριών με τους θεσμικούς φορείς του Ρεθύμνου. Είπε πως το Υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να προωθήσει έργα μικρής κλίμακας.

Προτεραιότητα το Master Plan

Εκεί που έδωσε εντονότατη έμφαση ο κ. Κουρουμπλής ήταν το μάστερ πλαν του λιμανιού. Μάλιστα, ανέφερε στην κ. Κουτσαλεδάκη πως αυτό πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, γιατί με το μάστερ πλαν το λιμάνι θα μπορεί να διεκδικήσει ουσιαστική ανάπτυξη.

«Διαβεβαίωσα ότι σε ό,τι αφορά τα μικρής κλίμακας έργα θα μπορέσει το Υπουργείο, όπως ήδη το έχει κάνει, να στηρίξει το Λιμενικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, όπως η προσάμμωση. Ήδη έχουμε δηλώσει με συγκεκριμένο τρόπο τη στήριξή μας για να προχωρήσει το μάστερ πλαν που είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα αν θέλει μια περιοχή να έχει ένα λιμάνι που θα παίξει σοβαρό, αναπτυξιακό ρόλο. Θα πρέπει να έχει μάστερ πλαν και ό,τι γίνεται να είναι σχεδιασμένο και να μη γίνεται απλώς για να γίνει από όποιο προεδρείο του Λ.Τ.

Επίσης, έχω δεσμευτεί να αναλάβω μία πρωτοβουλία ώστε να γίνει μία συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη και με τον κ. Χαρίτση, με την παρουσία των θεσμικών παραγόντων, να δούμε πώς μπορούμε από τα προγράμματα του υπουργείου Υποδομών να προγραμματιστεί ένα ξεκίνημα στήριξης για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, 2-3 εκ. ευρώ, για δημιουργία πολύ σημαντικών υποδομών που θα αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του λιμανιού», σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Συνάντηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συνάντηση το θέμα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του Ρεθύμνου. Εκ μέρους της ΟΔΙΑΣ, της ομάδας πολιτών που ενδιαφέρεται για το θέμα, ο κ. Κοσμάς Περπιράκης, ζήτησε να ενεργήσει το υπουργείο ώστε εκπρόσωποι της ομάδας να συναντηθούν με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Για τις ενέργειες και τις επαφές που έχουν γίνει, μίλησαν και ο κ. Μαρινάκης και οι κ.κ. Λιονή και Κουτσαλεδάκη, όπως επίσης και οι πολίτες, που ήταν παρόντες. Ο κ. Κουρουμπλής άκουσε με προσοχή όσα του κατέθεσαν και κυρίως τις ενέργειες και τις επαφές που έχουν γίνει. Δεσμεύτηκε, δε, να προσπαθήσει να ενεργήσει προς την κατεύθυνση να βρεθεί μία λύση και για το λόγο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση στην Αθήνα.

«Δεσμεύτηκα την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα να κάνουμε μία συνάντηση και με τους φορείς της ακτοπλοΐας για να δούμε τη δυνατότητα ανοίγματος μιας γραμμής από το Ρέθυμνο στον Πειραιά. Νομίζω ότι εφόσον κινητοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και στηρίξουν αυτήν την προοπτική, μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι φορείς του Ρεθύμνου επιθυμούν μία ακέραιη λύση για μία γραμμή από το Ρέθυμνο προς τον Πειραιά, συζητούν όμως και άλλες λύσεις όπως μία γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς, αν εταιρεία αποφασίσει να εκτελέσει αυτό το δρομολόγιο αντί του δρομολογίου από το Ηράκλειο.

Αναχώρησε για Αθήνα ο υπουργός Ναυτιλίας

Δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα.

Μάλιστα, στις προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε στα Χανιά τον εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χρήστος Λαμπρίδης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση