HomeHL-EconomyΠώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στα ακίνητα στο Ε9

Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στα ακίνητα στο Ε9

Άνοιξε η εφαρμογή του έτους 2019

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε9 τα ακίνητα ή οι μεταβολές ακινήτων που πραγματοποιούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2019 είναι πλέον διαθέσιμη στους φορολογούμενους. Απευθύνεται σε όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, αποκτούν ή μεταβιβάζουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα όπως πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

Για να δηλώσετε κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην περιουσιακή σας εικόνα θα πρέπει να «επισκεφθείτε» την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτετε στο Taxisnet θα μπείτε στον προσωπικό λογαριασμό σας και από εκεί θα επιλέξετε την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.

Στη συνέχεια επιλέγοντας το έτος 2019 στην ηλεκτρονική εφαρμογή, σας δίνεται η δυνατότητα να δηλώσετε τις μεταβολές που επήλθαν ή θα επέλθουν στην ακίνητη περιουσία σας από την 1/1/2018 και μετά. Οι μεταβολές αυτές, θα πρέπει να δηλώνονται μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα γίνουν, από την ημερομηνία δηλαδή υπογραφής του συμβολαίου. Τα στοιχεία που θα δηλώσετε θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά). Με αυτό τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9 θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.

Ποια στοιχεία δηλώνονται

Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε είδους μεταβολή της ακίνητης περιουσίας όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.τ.λ. που πραγματοποιείται από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Στο Ε9 έτους 2019, υποβάλλονται δηλώσεις Ε9 μόνο για τις τρέχουσες μεταβολές που αφορούν το έτος 2018. Κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2019 θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες όπως ημερομηνία συμβολαίου, ημερομηνία δημοσίευσης διαθήκης, κ.τ.λ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση