HomeΚΟΣΜΟΣΜε κοινή σημαία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Βόρεια και Νότια Κορέα

Με κοινή σημαία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Βόρεια και Νότια Κορέα

Στην τελετή έναρξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κοινή σημαία θα βαδίσουν οι αθλητές της Νότιας και της Βόρειας Κορέας στην τελετή έναρξης των επικείμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στην πρώτη κοινή εμφάνιση των δυο χωρών σε τελετή έναρξης διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης τα τελευταία 11 χρόνια.

Το ανακοινωθέν ήρθε έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δυο Κορέες στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα, εκεί όπου υπογράφτηκε η κατάπαυση του πυρός με την οποία τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας. Πρόκειται για τις πρώτες υψηλόβαθμες διμερείς επαφές την τελευταία διετία.

Αν και θεωρείται απίθανο η Πιονγιανγκ να αποκαλύψει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας στους Αγώνες, παρατηρητές στη Σεούλ εστιάζουν σε δυο πρόσωπα, θεωρώντας ότι θα είναι είτε το νούμερο δυο του απομονωμένου καθεστώτος, είτε η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τσο Ριονγκ Χαε

Είναι ο αντιπρόσωπος της επιτροπής κρατικών υποθέσεων και εξελέγη μέλος της στρατιωτικής επιτροπής του κόμματος πέρυσι. Ωστόσο ο Τσο βρίσκεται στη λίστα των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Νότια Κορέα και δεν είναι βέβαιο εάν θα μπορέσει τελικά να δώσει το παρόν, ούτε αν θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με ξένους αξιωματούχους. Η Σεούλ παρόλα αυτά, δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιανγκ, αν χρειαστεί, προκειμένου να διευκολύνει την επίσκεψη Βορειοκορεατών αξιωματούχων για την Ολυμπιάδα.

Κιμ Γιο Τζονγκ

Όπως συμβαίνει με όλα τα μέλη της δυναστείας των Κιμ, δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες για τη μικρή αδελφή του Κιμ. Θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στα 30 και διαχειρίζεται μεταξύ άλλων όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του αδελφού της. Πέρυσι προήχθη στην πολιτική πτέρυγα του Εργατικού κόμματος βγαίνοντας από την «σκιά» την εποχή που ο αδελφός της Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονούνταν στο αεροδρόμιο της Μαλαισίας. Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι η μυστηριώδης Γιο Τζονγκ έπαιξε κάποιο ρόλο στη δολοφονία αυτή.

Οι αθλητές της Βορείου Κορέας θα ταξιδέψουν στη νότια χώρα την πρώτη Φεβρουαρίου με την υπόλοιπη αποστολή να φθάνει στις 7 του ερχόμενου μήνα. Η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων,

ομάδα καλλιτεχνών, ορχήστρα 140 μουσικών, μαζορέτες, δημοσιογράφους, ενώ η Σεούλ θα παράσχει υλικό και εγκαταστάσεις.

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση