HomeHL-WorldΣε κλίμα αβεβαιότητας συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα Βουλή της Καταλονίας

Σε κλίμα αβεβαιότητας συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα Βουλή της Καταλονίας

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κοινοβούλιο στην Καταλονία συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου για να αποφασίσει αν θα στηρίξει την απόφαση των δύο αυτονομιστικών κομμάτων να αναλάβει την προεδρία ο Κάρλες Πουτζδεμόν… εξ αποστάσεως.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αυτονομιστικής παράταξης, JXCat και ERC, έχουν έρθει σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενώ οι αντικαπιταλιστές της CUP δήλωσαν πως δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο.

Ωστόσο,δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα κάνουν το πρώτο βήμα, την εκλογή του προέδρου, καθώς οι ηγέτες των δύο αυτών κομμάτων, ο μεν Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο ενώ ο αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας είναι ακόμη στη φυλακή.

Το καταλανικό κοινοβούλιο αποφασίζει αν θα υποστηρίξει την θέση των αυτονομιστικών κομμάτων ή αν θα βάλει φρένο στην ανάληψη της προεδρίας εξ αποστάσεως. Αυτή είναι η πρόταση του κόμματος JXCat. Η παράταξη στοχεύει στην εκλογή του Πουτζντεμόν χωρίς αυτός να παρίσταται στο κοινοβούλιο επικαλούμενη την δυνητική –και μάλλον αδιαμφισβήτητη—πιθανότητα ότι θα συλληφθεί μόλις πατήσει ο πόδι του σε ισπανικό έδαφος.Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, για την εκλογή του θεωρητικά πρέπει να τον στηρίξουν 70 από τους συνολικά 135 βουλευτές.

Το σχέδιο προβλέπει να εκλεγεί ο Πουτζδεμόν και κατόπιν να μπορέσει να επιστρέψει στην Καταλονία.Εάν αυτό συμβεί,θα υπάρξουν πιέσεις προς την κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία θα αναγκασθεί να υποκύψει στο γεγονός ότι, συλλαμβάνοντας έναν μόλις επίσημα εκλεγμένο, ισοδυναμεί με το να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, που η ίδια επικαλούμενη τη νομιμότητα προκήρυξε.

Ωστόσο, ο κανονισμός λειτουργίας του καταλανικού κοινοβουλίου δεν προβλέπει ακριβώς την ανάδειξη προέδρου από απόσταση, χωρίς όμως και να υπάρχει ρητό άρθρο του που να την αποκλείει.

Στη συνέχεια προκύπτει το ζήτημα της αντιπροεδρίας. Εάν η εκλογή του Πουτζδεμόν παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες, εξίσου ασαφής είναι και η κατάσταση που αφορά τον Τζουνκέρας. Το κόμμα του επιθυμεί να αναλάβει την αντιπροεδρία και ήδη από την προεκλογική εκστρατεία τονίζουν πως η συμμετοχή του στις ολομέλειες και στις κυβερνητικές συνεδριάσεις παρουσιάζει περισσότερες περιπλοκές από την περίπτωση του Τζουνκέρας. Το κόμμα του ERC υποστηρίζει πως, και χωρίς να αφεθεί ελεύθερος—και πράγματι την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του στην φυλακή—θα μπορεί να επωφελείται από άδειες για να παραστεί στην άσκηση των καθηκόντων του.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση