HomeHL-9Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Σε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σωματείο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, εκπροσωπώντας τους εμποροϋπάλληλους του νομού, παρευρέθηκε στη σύσκεψη που κάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης κος Κουκιαδάκης, με θέμα τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 23:00 σε «τουριστικές περιοχές» και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους :

“Η σύσκεψη αυτή δεν προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της προσπάθειας του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μέσα στο καλοκαίρι, στην αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας βρέθηκε η πλειοψηφία της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) η οποία, με μία πλήρη λαθροχειρία, επιδίωξε στα μουλωχτά να ανοίξει το ζήτημα του ωραρίου για τους τουριστικούς δήμους, δήθεν στο όνομα της νομιμότητας των παρανομούντων εμπόρων που καταστρατηγούν το ωράριο μετά τις 9μμ. Μετά την δυναμική παρέμβαση του σωματείου μας σε συνεδρίαση της ΟΕΣΚ το θέμα πάγωσε μέχρι τη σημερινή σύσκεψη που επανέρχεται με πιο επίσημο τρόπο.

Στη σημερινή, λοιπόν, σύσκεψη, το σωματείο μας υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εμποροϋπαλλήλων, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία σκέψη για διεύρυνση του ωραρίου, αντίθετα να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που το απελευθερώνουν, καθώς και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, όπως φαίνεται και από το σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε.

Ο αντιπεριφερειάρχης, όπως περιμέναμε άλλωστε, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αφού κι ο ίδιος, όπως είπε, «θέλει την Κυριακή να ψωνίζει το κρέας του κι όχι το Σάββατο». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε τη διεύρυνση των περιοχών που χαρακτηρίζονται τουριστικές», με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, ενώ απάντησε γενικόλογα στην ερώτηση μας για το ποιος ανακινεί το ζήτημα της διεύρυνσης του ωραρίου και για τη χειμερινή περίοδο.

Παράλληλα δήλωσε ότι δε μπορεί να ελέγξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, λόγω έλλειψης προσωπικού, αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερο πεδίο στην ασυδοσία της εργοδοσίας και την εκμετάλλευση των εργαζομένων

Ξεκάθαρα υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου τοποθετήθηκαν και υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς, και αυτοί που εκπροσωπούν μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες, όπως η ΟΕΒΕΝΗ και η ΟΕΣΚ, που τσακίζονται πραγματικά από αυτή τη διεύρυνση του ωραρίου. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ τα συμφέροντα των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς δήλωσε ξεδιάντροπα, ότι θα συζητούσε τη διεύρυνση του ωραρίου αν υπάρξουν κάποιες «προϋποθέσεις»!!!

Αντίστοιχα για τις Κυριακές δε δήλωσε αντίθετος, αλλά μόνο ότι δεν συνοδεύτηκαν από αύξηση της απασχόλησης. Με αυτή του τη στάση κάνει πλάτες στους μεγαλεμπόρους οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους με τέτοιους … πιστούς υπαλλήλους που έχουν στη δούλεψη τους, αφού αποτελεί διακαή τους πόθο η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και της Κυριακάτικης λειτουργίας. Να γιατί το προεδρείο του ΕΚΗ στήνει παραμάγαζα – διασπαστικά σωματεία στο εμπόριο : για να προωθεί τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση. Το σωματείο μας θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα για να ακυρωθούν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων στην πράξη, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους διεκδικόντας :

•Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας

•ΕΓΣΣΕ 751€ κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751€

•Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο

•Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις

•Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

•Επίδομα ανεργίας 600€ για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προυποθέσεις

•Απαγόρευση πλειστηριασμών σε σπίτια εργατικών- λαικών οικογενειών

•Αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγαλεμπόρων ”

Διαφήμιση
Διαφήμιση