HomeΣΠΟΡΟλοκληρώθηκαν με επιτυχία τα πρώτα σκακιστικά τουρνουά στο Ηράκλειο

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα πρώτα σκακιστικά τουρνουά στο Ηράκλειο

Μεγάλη εμφάνιση και τίτλος του ΦΙΝΤΕ ΜΕΤΡ για τον Κώστα Αναγνωστόπουλο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου τα σπουδαία διεθνή σκακιστικά τουρνουά που διοργανώθηκαν στο Ηράκλειο για 8η συνεχή χρονιά! Οι διοργανώσεις ήταν τρεις: Το «κλειστό» τουρνουά που έδινε δυνατότητα για επίτευξη του κορυφαίου τίτλου στον κόσμο (γκραν μετρ),  το 22ο Ανοιχτό Τουρνουά Ηρακλείου καθώς και το ανοιχτό τουρνουά.

Τα τουρνουά που είχαν σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!» έκαναν ποδαρικό στη νέα χρονιά ξεκινώντας από τη Τρίτη 2 Ιανουαρίου με 140 συμμετέχοντες από 5 χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία) που άνοιξαν  την αυλαία των πλούσιων σκακιστικών διοργανώσεων του 2018.

Οι διοργανώσεις αυτές που γίνονται στο ξενοδοχείο Galaxy έχουν πλέον μετατρέψει το Ηράκλειο σε καταξιωμένο σκακιστικό προορισμό. Το 2018 συνεχίζονται τα διεθνή OPEN τουρνουά (9-15/4/2018 και 3-10/9/2018) με τη συμμετοχή και πλήθους μικρών παιδιών σε επίπεδα από αρχάριους ως και προχωρημένους, που θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι επισκέπτες (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο chess24.com) ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, καθιστώντας το θεσμό από τους σημαντικότερους επικοινωνιακά για όλο το νησί.

Τη τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εξέλιξη του σκακιού στην πόλη και επιβεβαίωσαν για άλλη μα φορά την έμπρακτη υποστήριξή τους στη φιλοξενία τόσο σημαντικών διεθνών διοργανώσεων!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Ηράκλειο ΟΑΑ, Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου, Σκακιστικός Όμιλος Λέων Candia

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Δήμος Ηρακλείου

Αποτελέσματα στο αγωνιστικό σκέλος

Στο κλειστό τουρνουά την πρώτη θέση με 6/9 πήρε ο ισχυρός Ρώσος Valeri Sviridov, ο οποίος όμως δεν πέτυχε το στόχο για το διεθνή τίτλο αλλά δήλωσε ενθουσιασμένος με το επίπεδο της διοργάνωσης και πως θα ξαναέρθει στο κλειστό του Απριλίου.

Την 2η, 3η και 4η θέση με τους ίδιους βαθμούς (6/9 επίσης) κατέλαβαν με τη σειρά οι τρεις  γκραν μετρ του τουρνουά:

– ο πρωταθλητής Ελλάδας γκραν μέτρ Γιάννης Νικολαϊδης (κατέκτησε ξανά το Πρωτάθλημα Ελλάδας πριν 20 μέρες),

– ο σπουδαίος Πολωνός γκραν μετρ  Tomasz Warakomski,

– ο γνώριμος μας από τις πολλές συμμετοχές του στα τουρνουά του Ηρακλείου Σέρβος γκραν μετρ Dejan Antic

Από τους τοπικούς παίκτες, τη νόρμα απέναντι σε αυτούς τους σπουδαίους αθλητές διεκδίκησε με αξιώσεις ο αθλητής του Ηράκλειο ΟΑΑ και προπονητής της ακαδημίας Κώστας Αναγνωστόπουλος καθώς και ο αθλητής και προπονητής του Κύδωνα Χανίων Δημήτρης Μπαλόκας. Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση κερδίζοντας 37 μονάδες elo με 5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Η σπουδαία εμφάνιση του έφερε τον τίτλο του Φιντέ Μετρ και μια ασήμαντη λεπτομέρεια του στέρησε την πρώτη του νόρμα για τον τίτλο του διεθνή μετρ (είχε απόδοση 2449 ενώ χρειαζόταν 2450!!!!). Αντιθέτως νόρμα διεθνούς μετρ κατάφερε να πετύχει ο Σέρβος Φιντέ Μετρ Ivan Martic με 5,5/9.

skaki

Την 7η θέση με 3,5/9 κατέλαβε ο Βούλγαρος διεθνής μετρ Spas Kozhuharov ισοβαθμώντας με τον 16χρονο Γιώργος Μήτσης ενώ τις δύο τελευταίες θέσεις κατέλαβαν οι Δημήτρης Μπαλόκας και Αντώνης Ξυλογιαννόπουλος με 2/9 και 1,5/9 αντίστοιχα.

Ήταν κατά γενική ομολογία ένα πολύ καλά οργανωμένο τουρνουά που πρόσφερε αρκετό θέαμα και ενδιαφέρουσες παρτίδες τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες φίλοι του σκακιού μέσα από την σκακιστική πλατφόρμα του chess24.com. Η συγκεκριμένη διοργάνωση φανέρωσε το επίπεδο δυσκολίας τέτοιου επιπέδου διοργανώσεων καθώς μόλις 4 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων αναγκάστηκε να ματαιώσει τη συμμετοχή του λόγω ασθένειας το Νο3 της διοργάνωσης (GM Milos Pavlovic) και έπρεπε να αναπληρωθεί από έναν αντίστοιχου επιπέδου παίκτη, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Τέλος καλό όλα καλά και ήδη για τον Απρίλιο, που θα διοργανωθούν άλλα δύο τέτοια κλειστά τουρνουά, το ενδιαφέρον της σκακιστικής κοινότητας έχει ήδη απογειωθεί.

Στο 22ο ΟΠΕΝ νικητής ήταν ο 15χρονος(!) Χρήστος Μπροκαλάκης με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες ενώ τους ίδιους βαθμούς συγκέντρωσε ο 13χρονος Γιώργος Παπιδάκης που κατέλαβε τη 2η θέση και ο διεθνής μετρ Τίμης Λυριντζάκης που κατέλαβε την 3η θέση. Εξαιρετική εμφάνιση και από τον 14χρονο Αλέξανδρο Κοτσίνη που κατέλαβε την 4η θέση με 7 βαθμούς ενώ εντυπωσιακή ήταν η πορεία της 15χρονης Άσπας Δαγκωνάκη που με 6,5 βαθμούς κατέλαβε την 5η θέση, 1η γυναίκα και κέρδισε και 149 μονάδες elo!

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των 8 ετών των τουρνουά του Ηρακλείου που βρέθηκε στην κορυφή ανήλικος αθλητής από το Ηράκλειο και όπως μπορούμε να δούμε από κοντά του πολλοί ακόμα νεαροί αθλητές! Είναι πλέον γεγονός πως οι συνεχείς διοργανώσεις έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα τη νέα γενιά που γαλουχήθηκε από το 2011 μέχρι σήμερα σε υψηλού επιπέδου αγώνες για να φτάσουν πλέον να διεκδικούν στα ίσα από έμπειρους σκακιστές τα πρωτεία. Η επιτυχία των μικρών σκακιστών είναι πολύ μεγάλη αν και αναμενόμενη δεδομένης της μεγάλης εξέλιξης των μικρών σκακιστών της πόλης όλα αυτά τα χρόνια.

skaki2

Συναρπαστικές ήταν και οι μάχες των μικρών αθλητών στην κατηγορία έως 12 ετών. Την πρώτη θέση κατέκτησε πειστικά ο Γιάννης Μανιός με 6,5/7, τη 2η θέση ο Νίκος Λαντζουράκης με 6/7 και τη 3η θέση η Μαριάννα Μαθιουδάκη με 5,5/7.

Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για την υπερπολίτιμη υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα καθώς και τους χρυσούς χορηγούς ΣΥΦΑΚ και Galaxy, τους χορηγούς Χαλκιαδάκης, Χώρα των Λωτοφάγων και Ζαχαρπλαστείο Γκλόρια καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας τηλεόραση Creta.

skaki3

Οι διοργανωτές κατάφεραν να καθιερωθεί πλέον το σκάκι ως ένα άθλημα για όλους, για κάθε ηλικία και επίπεδο. Με την καμπάνια «Είσαι και εσύ κομμάτι» που πραγματοποιείται κυρίως στα social media και στα τοπικά μέσα  ενημέρωσης, φέτος δίνεται μεγάλη προτεραιότητα και στην εξωστρέφεια της διοργάνωσης στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Τους αγώνες παρακολούθησαν online από την ιστοσελίδα www.heraklionchess.com χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο σε σύνδεση με το κορυφαίο δίκτυο μετάδοσης σκακιστικών αγώνων του πλανήτη, το chess24.com.

Διαφήμιση
Διαφήμιση