HomeHL-WorldΑυξάνονται τα θύματα από την κατολίσθηση λάσπης στην Καλιφόρνια: 19 οι νεκροί

Αυξάνονται τα θύματα από την κατολίσθηση λάσπης στην Καλιφόρνια: 19 οι νεκροί

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους 19 νεκρούς αυξήθηκε το Σάββατο ο απολογισμός των θυμάτων από τις κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην κομητεία Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας.

Τα  σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν τους πέντε ανθρώπους που αγνοούνται ακόμη.

Ένα πρόσωπο που αγνοείτο εντοπίστηκε ζωντανό το Σάββατο, αλλά οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζήσαντες πλέον εξανεμίζονται, επισήμανε ο σερίφης της κομητείας, ο Μπιλ Μπράουν.

Πάντως, «παρότι κάθε ώρα που περνάει μοιάζει λιγότερο πιθανό να βρούμε κάποιον ζωντανό, υπάρχει ελπίδα», ανέφερε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

kalifornia-lasph

Σύμφωνα με τον σερίφη, το δέκατο ένατο θύμα που βρέθηκε ήταν η Μόργκαν Κόρι, 25 ετών. Η αδελφή της, η Σόιερ, 12 ετών, είχε ήδη βρεθεί νεκρή. Το σπίτι τους χτυπήθηκε και κυριολεκτικά παρασύρθηκε από έναν χείμαρρο λάσπης και συντριμμιών.

Νωρίτερα το Σάββατο, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για επτά αγνοούμενους. Την ίδια ημέρα, άλλα 900 στελέχη υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έφθασαν στο Μοντεσίτο, βόρεια του Λος Άντζελες, για να συνδράμουν 2.100 άνδρες και γυναίκες από τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες που αναζητούν επιζώντες — ανάμεσά τους στελέχη του αμερικανικού Λιμενικού Σώματος, του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

Η αποστολή των επιπλέον δυνάμεων ακολούθησε τις εκκλήσεις που έκαναν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα οι Αρχές της Πολιτείας.

Την Παρασκευή το γραφείο του σερίφη της κομητείας ζήτησε από τους πολίτες να του κοινοποιήσουν οποιαδήποτε πληροφορία τυχόν διαθέτουν για τους αγνοούμενους, που είναι από 2 ως 62 ετών.

Η τεραστίων διαστάσεων κατολίσθηση έπληξε την κομητεία την Τρίτη, έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Όγκοι λάσπης και συντριμμιών κατέβηκαν με ορμή από τις πλαγιές λόφων, καθώς οι πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, ιδίως η φωτιά «Τόμας» τον Δεκέμβριο, μετέτρεψαν σε στάχτες τη δασική βλάστηση που απορροφούσε το νερό, συγκρατούσε το έδαφος και προστάτευε τους οικισμούς.

Η καταστροφή, η χειρότερη αυτού του είδους στην πρόσφατη ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, έπληξε μια περιοχή έκτασης 78 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας. Τα θύματα της καταστροφής που ανασύρθηκαν ήταν από 3 μέχρι 89 ετών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση