HomeΚΡΗΤΗΣ. Βαρδάκης: “Καμία αδικαιολόγητη και αυθαίρετη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων αλλά και οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων”

Σ. Βαρδάκης: “Καμία αδικαιολόγητη και αυθαίρετη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων αλλά και οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων”

Για τους οδηγούς ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, μεταξύ του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος κ. Αμπλά Θέμη και εκπροσώπων του Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ‘’ΕΡΜΗΣ’’ κ.κ. Σεραφειμίδη Σταύρο, Μανουσάκη Γιώργο, Παναγιωτάκη Αβρααμ.

Με το Πολυνομοσχέδιο που εισήχθη για συζήτηση και επίκειται να ψηφισθεί την Δευτέρα, αίρεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση αναφορικά με την ευθύνη του εργοδότη ως προς το εργατικό ατύχημα και θεσμοθετείται η υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων των οδηγών ΚΤΕΛ και Τουριστικών Λεωφορείων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ.

Με το ισχύον καθεστώς, ο κλάδος των οδηγών ΚΤΕΛ και Τουριστικών Λεωφορείων εξαιρείται από την υποχρέωση ανάρτησης πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων και υπερωριών ηλεκτρονικά στο

Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ. Η αδικαιολόγητη αυτή εξαίρεση, έχει οδηγήσει σε πολλαπλά φαινόμενα αυθαιρεσιών και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα δεν είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Με την προτεινόμενη διάταξη, εισάγεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας όλων των ανωτέρω στοιχείων, όπως ισχύει για το σύνολο των εργοδοτών.

Αξίζει να επισημανθεί, ότι η εν λόγω διάταξη ήταν πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος και η συνεργασία της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ικανοποιώντας το αίτημα της Ομοσπονδίας.

Αναφορικά με το εργατικό ατύχημα, όταν ο εργαζόμενος υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ, ο κανόνας είναι η απαλλαγή του εργοδότη από την ευθύνη καταβολής αποζημίωσης και η ανάληψη της σχετικής ευθύνης από τον ασφαλιστικό φορέα. Αντίθετα, εάν το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει αφενός τη δαπάνη του ασφαλιστικού φορέα από τις χορηγούμενες προς τον παθόντα ασφαλιστικές παροχές και αφετέρου, στον ίδιο τον παθόντα, τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές που αυτός λαμβάνει από τον ασφαλιστικό του φορέα και την πλήρη αποζημίωση που δικαιούται κατά τις κοινές διατάξεις του ΑΚ.

Ως προς την ευθύνη του δόλιου εργοδότη και την έκταση αυτής έχουν προκληθεί σοβαρές ερμηνευτικές αμφισβητήσεις με αποτέλεσμα να υιοθετούνται ερμηνευτικές εκδοχές, που, κατ’ αποτέλεσμα οδηγούν σε περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε αναιτιολόγητη οικονομική επιβάρυνση του ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ).

Ειδικότερα, τίθεται το ζήτημα εάν ο εργοδότης ευθύνεται μόνο στην περίπτωση που ο δόλος του καλύπτει και το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος (μόνο, δηλαδή, εφόσον ο εργοδότης θέλησε ή αποδέχθηκε και την ίδια τη βλάβη του εργαζομένου) ή εάν ευθύνεται και στην περίπτωση που το εργατικό ατύχημα συνδέεται αιτιωδώς με δόλια παραβίαση από τον εργοδότη των διατάξεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αίρεται η σχετική ερμηνευτική αμφισβήτηση και αποσαφηνίζεται ότι ο εργοδότης ευθύνεται όταν επέδειξε δόλο, είτε ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία, είτε ως προς αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος.

Ο κ. Βαρδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δυο αυτές διατάξεις που έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Εργασίας στο Πολυνομοσχέδιο τονίζοντας πως η σημερινή Κυβέρνηση, δεν ανέχεται και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδικαιολόγητη και αυθαίρετη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων αλλά και οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση