HomeHL-EconomyΜεγάλη δόση προσδοκά η Αθήνα εφόσον κλείσει η τρίτη αξιολόγηση

Μεγάλη δόση προσδοκά η Αθήνα εφόσον κλείσει η τρίτη αξιολόγηση

Τι αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια δόση της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μπορεί να προσβλέπει η χώρα, εφόσον ολοκληρωθεί τελικά η τρίτη αξιολόγηση, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την υιοθέτηση των υπόλοιπων νομοθετικών ρυθμίσεων, που καλύπτουν τα 110 προαπαιτούμενα.

Η πρόοδος στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (Euroworking Group), όπου για πρώτη φορά θα προεδρεύει ο Ολλανδός Xανς Φάιλμπριφ.

Με το κοντέρ των προαπαιτούμενων να έχει φτάσει μόλις στα 55 σε σύνολο 110 πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, θα περιγράψει πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να καλύψει την απόσταση στις επόμενες 11 μέρες, ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απομένουν περίπου άλλα 20 προαπαιτούμενα, τα οποία προγραμματίζεται να κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις. Το θέμα των πλειστηριασμών, πάντως, απασχολούσε ακόμη και χθες τους θεσμούς, με ερωτήματα για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ο σχεδιασμός για τη δόση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εφόσον κλείσει στα 7,5 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει ένα τμήμα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (πιθανώς της τάξης των 2 δισ. ευρώ) και ένα τμήμα για τη δημιουργία του αποθεματικού ασφαλείας (περίπου άλλα 2 δισ. ευρώ), ενόψει του τέλους του μνημονίου και της εξόδου της χώρας στις αγορές. Σημειώνεται ότι για τον σχηματισμό του αποθεματικού ασφαλείας σχεδιάζεται να διατεθούν συνολικά ευρωπαϊκοί πόροι περίπου 9 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει από τις αγορές περίπου άλλα 6 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό τους επόμενους 8 μήνες, έτσι ώστε βγαίνοντας από το μνημόνιο να διαθέτει ένα «μαξιλάρι» περίπου 15 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση της δόσης τοποθετείται στις αρχές Φεβρουαρίου, εφόσον όλα πάνε καλά και το Eurogroup πιστοποιήσει, στις 22 Ιανουαρίου, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το ποσό για τα ληξιπρόθεσμα, ωστόσο, αναμένεται να εκταμιευθεί σε δύο δόσεις, όπως συνήθως, ανάλογα με την πρόοδο στην εξόφλησή τους.

Αισιόδοξες δηλώσεις

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων παραμένουν ενθαρρυντικές ως προς την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράουχ ανέφερε ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ένδειξη της οικονομικής της ανάκαμψης και της επιστροφής της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Finanz und Wirtschaft είπε ότι δεν έχει σημασία το ύψος του χρέους, όσο η ικανότητα της χώρας να το εξυπηρετεί και ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι διαχειρίσιμες.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση