HomeHL-WorldΕυρωπαϊκό διαβατήριο ζητούν όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες

Ευρωπαϊκό διαβατήριο ζητούν όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες

Τετραπλασιάστηκαν οι αιτήσεις και προς την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγους μόνο μήνες πριν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των πολιτών της Γηραιάς Αλβιώνας που αναζητούν ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο στην Ιρλανδία, την Γαλλία, την Σουηδία και την Γερμανία αυξάνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκ Βρετανοί ζουν και εργάζονται σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προοπτική να χάσουν μετά το 2019, όλα τα δικαιώματα που απολάμβαναν ως πολίτες της Ένωσης, τους οδηγεί στην αναζήτηση ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Στην Γαλλία το 2015, ο αριθμός των Βρετανών πολιτών που ζήτησαν να λάβουν γαλλικό διαβατήριο άγγιζε μόλις τους 386. Το 2016 οι Βρετανοί που ζήτησαν την γαλλική υπηκοότητα έφθασαν τους 1.363, ενώ το 2017 ο αριθμός έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς 3.173 Βρετανοί ζήτησαν να γίνουν Γάλλοι πολίτες.

Το 2015 μόλις 320 από τους 386 έλαβαν τελικώς το γαλλικό διαβατήριο, ενώ το 2017, 1.518 Βρετανοί έλαβαν ταξιδιωτικά έγγραφα από το «εξάγωνο», όπως ονομάζεται η Γαλλία. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, 17.000 Βρετανοί πολίτες έχουν ζητήσει διαβατήριο από κάποια χώρα της Ε.Ε..

Οι περισσότεροι εξ αυτών ζήτησαν ιρλανδικό διαβατήριο, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν το γαλλικό και το γερμανικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, το 2016, περισσότεροι από 1.700 Βρετανοί πολίτες ζήτησαν γερμανικό διαβατήριο, ενώ το 2015 ο αριθμός ήταν μόλις 385.

Η Ιταλία, η Φινλανδία και η Δανία αποτελούν τις επόμενες πιο ελκυστικές χώρες της Ε.Ε. για τους Βρετανούς πολίτες που επιθυμούν να λάβουν διαβατήριο, ενώ ακόμα και ο αριθμός όσων ζητούν την ελληνική ιθαγένεια έχει τετραπλασιαστεί από το 2015.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση