HomeHL-WorldΧάος στην Τυνησία: Τραυματίες και 206 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Χάος στην Τυνησία: Τραυματίες και 206 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Δεύτερη νύχτα κινητοποιήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν χθες σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έπειτα από μια δεύτερη νύχτα κινητοποιήσεων κατά των μέτρων λιτότητας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

Ένα σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκε σε νότιο προάστιο της Τύνιδας , δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χλίφα Σιμπανί, ενώ πρόσθεσε ότι 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε όλη τη χώρα και ότι 206 άνθρωποι που συμμετείχαν σε ταραχές συνελήφθησαν.

Εξάλλου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον ενός εβραϊκού σχολείου στη νότια Τυνησία, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Κανείς δεν τραυματίστηκε και το κτίριο υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

Η αστυνομία και ο στρατός αναπτύχθηκαν τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, μεταξύ αυτών και η Τεμπουρμπά, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας, όπου νεαροί βγήκαν στους δρόμους κατά εκατοντάδες μετά την κηδεία το απόγευμα ενός άνδρα που σκοτώθηκε την προηγουμένη κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ταραχές ξέσπασαν επίσης στη Γκάφσα, την Κασερίν και τη Σίντι Μπουζίντ, από όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 το κίνημα που σηματοδότησε την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.

Εξάλλου συνεχίζεται η διαμάχη για τα αίτια θανάτου του άνδρα αυτού, ηλικίας 45 ετών, τον οποίοι οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν μάρτυρα, ενώ τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε χθες δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας διαψεύδει ότι ο άνδρας σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Τη Δευτέρα το βράδυ «δεν είδαμε διαδηλώσεις, αλλά ανθρώπους να κάνουν καταστροφές, να κλέβουν και να επιτίθενται εναντίον Τυνήσιων», σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σαχέντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.

«Λέμε στους ταραξίες και σε αυτούς που τους υποκινούν ότι για την κυβέρνηση η μόνη λύση είναι να εφαρμόσει τον νόμο. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά όποιος επιθυμεί να διαδηλώσει πρέπει να το κάνει ειρηνικά», υπογράμμισε.

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται την ώρα που αυξάνεται η κοινωνική οργή στην Τυνησία, κυρίως κατά της αύξησης του ΦΠΑ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Τύνιδας έπειτα από έκκληση πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

«Η φτώχεια και η πείνα έχουν αυξηθεί, καταπιεσμένε πολίτη!», φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαροί.

«Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να μην αυξήσει την τιμή των ειδών πρώτης ανάγκης», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ρίντχα Σαλγούμ.

«Βάσει των κεκτημένων της δημοκρατίας οι άνθρωποι μπορούν να διαδηλώνουν, αλλά επίσης έχουν ευθύνη να εργαστούμε για μια υγιή οικονομία στην Τυνησία», πρόσθεσε.

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που ξεσπούν διαδηλώσεις στην Τυνησία μετά την εξέγερση του 2011. Η κατάσταση φέτος είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς τον Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν οι πρώτες νομαρχιακές εκλογές μετά την εξέγερση, οι οποίες έχουν αναβληθεί επανειλημμένα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση