HomeΕΛΛΑΔΑΣτην ψηφιακή εποχή περνά η Βουλή

Στην ψηφιακή εποχή περνά η Βουλή

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας, καθώς στη συνέχεια θα μπει σε λειτουργία το ψηφιακό σύστημα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο  1  1 Google +0  0

Η τελευταία ψηφοφορία με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο –της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών και της τοποθέτησης ενός εκάστου για την ψήφο που επιλέγει- θα είναι αυτή που θα διεξαχθεί στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας που εγκαθίσταται εδώ και πολλές ημέρες (μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο) στην αίθουσα της Ολομέλειας, είναι σχεδόν έτοιμο.

Όμως προς αποφυγή τυχόν ευτράπελων, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κατά την ψηφοφορία αυτή, προκειμένου πρώτα να δοκιμαστεί και να ελεγχθεί αρκετά. Έτσι, αναμένεται η Βουλή των Ελλήνων να περάσει στην ψηφιακή φάση ώστε να αποφευχθούν οι ατέρμονες διαδικασίες και το κομφούζιο που κατά καιρούς παρατηρείτο στις ψηφοφορίες, με κορυφαία στιγμή στην κοινοβουλευτική ιστορία την αρπαγή της κάλπης από τον βουλευτή της ΝΔ Ελευθέριο Καλογιάννη κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 1985.

Υπενθυμίζοντας το τραγελαφικό εκείνο επεισόδιο, να σημειώσουμε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αιφνιδιάζοντας τους πάντες είχε προτείνει για το ύπατο αξίωμα τον ανώτατο δικαστικό Χρήστο Σαρτζετάκη, γνωστό ως ανακριτή στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη (1963), ενώ όλοι περίμεναν ότι θα ανανεωθεί η θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξοργισμένος για την στάση του Ανδρέα, ο Καραμανλής εγκατέλειψε τον προεδρικό θώκο και καθήκοντα προσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας ανέλαβε ο εκ του Συντάγματος προβλεπόμενος Πρόεδρος της Βουλής, ο Ιωάννης Αλευράς.

Παρά τις θετικές ψήφους του ΚΚΕ στην πρόταση Σαρτζετάκη, η πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία ήταν οριακή (182 ψήφοι), ενώ στην κάλπη είχαν βρεθεί δυο ψήφοι λιγότερες από αυτές που υπολόγιζαν στον ΠαΣοΚ (η ΝΔ είχε αρνηθεί ψήφο). Έτσι, στην δεύτερη ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν από τον εκτελούντα χρέη Προέδρου της Βουλής αντιπροέδρου Μιχάλη Στεφανίδη, έγχρωμα ψηφοδέλτια (χρώματος …βεραμάν) με το όνομα του υποψηφίου προέδρου. Στόχος ήταν να αποκλειστούν τυχόν διαρροές προς το λευκό!

Η πρωτοφανής αυτή πρακτική προκάλεσε «σεισμό» στην αίθουσα της Ολομέλειας και την οργή της αντιπολίτευσης, με τον θερμόαιμο βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Καλογιάννη να σηκώνεται από το έδρανό του και να αρπάζει την κάλπη, την οποία μετέφερε στα γραφεία της Κ.Ο. της ΝΔ στην Βουλή, ενώ λίγο αργότερα η κάλπη επιστράφηκε στην θέση της.

Εμβρόντητοι οι πάντες παρακολουθούσαν τον βουλευτή με την κάλπη στον ώμο να περνά μπροστά από τα υπουργικά έδρανα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου όρθιο να αντιδρά και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψύχραιμο να παρακολουθεί καθιστός το συμβάν.

Βέβαια αρπαγή της κάλπης(!) δεν ξανασημειώθηκε έκτοτε. Όμως αρκετές φορές η Ολομέλεια μετατράπηκε κατά την διάρκεια ψηφοφοριών σε …χάβρα, εικόνα καθόλου κολακευτική για την Βουλή των Ελλήνων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια κατά την ψήφιση των πολλαπλών μνημονιακών δεσμεύσεων, οι ολονυχτίες και τα επεισοδιακά ξενύχτια ξεπέρασαν κάθε ανθρωπίνως δυνατό όριο, ενώ πολλές φορές προκάλεσαν πολιτικούς τριγμούς και αναταράξεις. Δεν έλειψαν δε τα λάθη κατά την ψηφοφορία και τα μπερδέματα με τους βουλευτές, σε αρκετές περιπτώσεις, να «χάνουν την μπάλα» σχετικά με τα άρθρα που ψήφιζαν ή όχι. Βεβαίως, υπερίσχυε το φορτισμένο πολιτικά «ναι σε όλα» και η υπερψήφιση τριών μνημονίων, πολλών μεσοπρόθεσμων και προαπαιτουμένων, Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και κατεπειγόντων νομοσχεδίων όπως και εκατοντάδων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.

Οι βουλευτές πλέον θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά πατώντας ένα κουμπί που είναι στο έδρανό τους. Μετά από ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Βουλή, έγινε η προμήθεια του ενιαίου συνεδριακού συστήματος (μικροφωνικό σύστημα και σύστημα εγγραφής ομιλητών και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας). Πριν την εφαρμογή του θα γίνουν πολλές δοκιμές προκειμένου να πιστοποιηθεί η σωστή λειτουργία του νέου συστήματος. Το τίμημα του έργου είναι 450.000 ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνει εκτός την σύγχρονη τεχνική υποδομή και τις εργασίες εγκατάστασης, την πενταετή συντήρηση και τεχνική υποστήριξη μετά την λήξη της τριετούς περιόδου εγγύησης καλής λειτουργίας που προβλέπεται στην σύμβαση.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση