HomeΚΟΣΜΟΣΟλλανδία καλεί Βρετανία να αποσαφηνίσει εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit

Ολλανδία καλεί Βρετανία να αποσαφηνίσει εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit

«Η μεταβατική περίοδος είναι σημαντική»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τη Βρετανία να αποσαφηνίσει τη μελλοντική σχέση της με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ρούτε έγραψε:

«Είναι απαραίτητο το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τη θέση του για τη μελλοντική μας σχέση. Η μεταβατική περίοδος είναι σημαντική προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις».

Η Ολλανδία είναι ένας από τους κυριότερους ευρωπαίοους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας και μία άτακτη αποχώρηση από την εμπορική ένωση τον Μάρτιο του 2019, χωρίς να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία που θα αντικαταστήσει αυτές που υφίστανται τώρα, αναμένεται να μειώσει κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες το ολλανδικό ΑΕΠ.

Ο Ρούτε επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Ολλανδίας στον Μπαρνιέ, που είναι, όπως είπε, «ο μοναδικός διαπραγματευτής της ΕΕ».

Το ολλανδικό γραφείο οικονομικών προβλέψεων CPB προβλέπει μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ολλανδικού ΑΕΠ, που ανέρχεται στα 770 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2030. Αναλυτές της Rabobank προβλέπουν μια μείωση έως και 4,25 ποσοστιαίες δυνάμεις.

Στο χειρότερο σενάριο, η Rabobank εκτιμά πως η απώλεια για την Ολλανδία θα είναι 4.000 ευρώ ανά εργαζόμενο έως το 2030, και 13.500 ευρώ ανά Βρετανό εργαζόμενο.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση