HomeHL-GreeceΚαταιγισμός «πυρών» από νομικούς κατά της αναστολής ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού

Καταιγισμός «πυρών» από νομικούς κατά της αναστολής ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού

Ο ΔΣΑ θα είναι αρωγός σε ό,τι κριθεί αναγκαίο λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν υπάρχει ψήγμα νομιμότητας στην χθεσινή απόφαση της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενίας Μυλωνοπούλου με την οποία ανεστάλη προσωρινά με διαταγή της η απόφαση χορήγησης ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού στην γείτονα χώρα, επισήμανε σήμερα μια πλειάδα έγκυρων νομικών σε συνέντευξη Τύπου.

«Θλιβερή ημέρα για την Δικαιοσύνη» χαρακτηρίστηκε η χθεσινή Δευτέρα, λόγω της δικαστικής κρίσης με την οποία χορηγήθηκε αναστολή στην απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Μορφή χιονοστιβάδας έλαβαν σήμερα οι αντιδράσεις για το χθεσινό Κυβερνητικοδικαστικό πραξικόπημα σε βάρος του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakci, ενώ έντονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την χθεσινή διαταγή που χορήγησε και ανέστειλε προσωρινά την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενα 24ώρα, πιθανώς και αύριο, θα εξετασθεί αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών η νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για την κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού.

Οι συνήγοροι του Τούρκου έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν αντιρρήσεις σε περίπτωση κατά την οποία ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, όπως αναμένεται, επικυρώσει την απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόσο για τη χθεσινή δικαστική απόφαση όσο και για τον τρόπο της χθεσινής σύλληψης του Τούρκου στρατιωτικού που θυμίζει άλλες εποχές.

Στο πάνελ βρέθηκαν οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος (επικεφαλής της ομάδας νομικών) και Ελένη Κουτσουράκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης, καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Η χθεσινή απόφαση της Ευγενίας Μυλωνοπούλου με την οποία ανεστάλη προσωρινά η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου χαρακτηρίστηκε παράνομη, πλέον του ότι είναι στα όρια της αυθαιρεσίας τόνισε ο Βασίλης Παπαδόπουλο.

Ακόμη, προσέθεσε ότι το Συμβούλιο θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τα διαδραματιζόμενα τόσο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όσο και στο πλαίσιο της παράνομης κράτησης των 8 Τούρκων στρατιωτικών στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου και τόνισε ότι είναι παράνομη και η χθεσινή σύλληψη του συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβέσος αντιτάχθηκε σε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε αποτελούν τους πυλώνες της Δημοκρατίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΔΣΑ θα είναι αρωγός σε ότι κριθεί αναγκαίο.

Ακόμη, ο Δημήτρης Βερβεσός όπως είπε έχει ήδη ενεργοποίηση την επιτροπή συνταγματικών δικαιωμάτων του ΔΣΑ και στη συνέχεια θα εκφραστούν δημόσια οι θέσεις του Συλλόγου.

Αρκετά σκληρός ήταν ο Δημήτρης Παξινός ο οποίος απροκάλυπτα τόνισε ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη και μια μεγάλη μερίδα των δικαστών υποκύπτει στις πιέσεις των πολιτικών. Η εναγκάληση αυτή των δύο εξουσιών τόνισε ο Δημήτρης Παξινός «αποτελεί ντροπή για τη Δικαιοσύνης και η χθεσινή Δευτέρα ήταν μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Δικαιοσύνη».

Ακόμη, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παξινός επισήμανε ότι είναι «ντροπή, γι αυτή που δίκασε, καθώς φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά» και προσέθεσε: «Είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία».

«Ελπίζω, να υποστεί τις συνέπειες του νόμου» (σ.σ.: η δικαστική λειτουργός), είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παξινός, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών ήταν και πρόεδρος μιας από της Ανεξάρτητες Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός, εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών (πιθανά να παραιτήθηκε από την Επιτροπή Ασύλου μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί).

Κλείνοντας ο κ. Παξινός αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές των δικαστών από την Κυβέρνηση και επισήμανε ότι θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την δικαστική εξέλιξη της σημερινής προέδρου του Θ΄ Τμήματος του Εφετείου Αθηνών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα ως προς το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών και εγκλωβίστηκε. Σε άλλο σημείο ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι κακώς η Κυβέρνηση θέτει εξαρχής το δίλημμα κράτους δικαίου ή σκοπιμότητα, ενώ τόνισε ότι δεν είναι νόμιμη η κράτηση των 8 Τούρκων αξιωματικών και δεν μπορούν να κρατηθούν άλλο πλέον.

Ο Παναγιώτης Περάκης έψεξε την Κυβέρνηση καθώς η αίτηση ακύρωσης, κ.λπ., που κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ειδικά όταν η Κυβέρνηση και υπουργοί αποκαλούν τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς «πραξικοπηματίες».

«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», σημείωσε Παναγιώτης Περάκης, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να αμφισβητείται μια τέτοια απόφαση για το άσυλο.

Καταλήγοντας ο Παναγιώτης Περάκης τόνισε ότι «έχουμε μείνει άναυδοι και πρέπει να μείνουμε ανήσυχοι», ενώ ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα στην CCBE.

Τέλος, ο Απόστολός Δοξιάδης εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν μπορούμε να ακούμε να λέει ο κ. Μουζαλας ότι δεν έχει πεισθεί ότι οι «οκτώ» δεν είναι πραξικοπηματίες. Δεν μας ενδιαφέρει… Έχουν πεισθεί τα δικαστήρια, ας τα πει αυτά αλλού».

Ακόμη, ο Απόστολος Δοξιάδης ανάφερε ότι «όλα άρχισαν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, από την πρώτη μέρα. Ντόμινο, το ένα ψέμα και το ένα λάθος, μετά το άλλο και τελικά την πληρώνουν οκτώ άνθρωποι».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση