HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Το «Βουκουρέστι» είναι ο πήχης της κυβέρνησης για το Σκοπιανό

Μητσοτάκης: Το «Βουκουρέστι» είναι ο πήχης της κυβέρνησης για το Σκοπιανό

Συνεδριάζουν στις 12 το μεσημέρι οι γαλάζιοι τομεάρχες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο πήχης για την ονομασία των Σκοπίων βρίσκεται στο Βουκουρέστι», είναι η άποψη που υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτή τη θέση θα αναπτύξει στη διάρκεια της εισήγησης την οποία θα κάνει κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας που συγκάλεσε για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.

Ένα εικοσιτετράωρο προτού ξεκινήσει τη διήμερη περιοδεία του στους νομούς Πιερίας και Πέλλας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται -σε μια ανοικτή ομιλία- να παρουσιάσει προς τα κοινοβουλευτικά στελέχη του την «επικαιροποιημένη» θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ονομασία της γειτονικής χώρας, εξειδικεύοντας, όπως λένε συνεργάτες του, ορισμένες από τις πτυχές του σύνθετου αυτού προβλήματος που ο ίδιος θεωρεί κρίσιμες.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», είναι η φράση που τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί συχνά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Και σε αυτό το πλαίσιο, προτίθεται να στείλει προς την κυβέρνηση αλλά και τους διεθνείς παράγοντες σαφή μηνύματα. Με κυρίαρχο ότι το κόμμα του «δεν θα δεχθεί εκπτώσεις από το Βουκουρέστι και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε τη διετία 2007 -2008 από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή η οποία, σε αντίθεση με αυτά που γίνονται τώρα, ήταν σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν συνεργάτες του, θα απαιτήσει, κατά αρχάς, από την κυβέρνηση να συμφωνήσει στο εσωτερικό της. Και επιπλέον θα ζητήσει στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα να υπάρξει κατάληξη σε «ενιαία συμφωνία» που θα είναι «πακέτο και θα αφορά όλες τις πτυχές του προβλήματος». Μια συμφωνία που, όπως λένε από το επιτελείο της ΝΔ, «δεν θα περιλαμβάνει μόνον το όνομα, αλλά και άλλα κρίσιμες παραμέτρους, όπως είναι τα στοιχεία του αλυτρωτισμού και οι απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν από τους γείτονες προτού αρθεί εκ μέρους της Ελλάδος το βέτο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ που τέθηκε στο Βουκουρέστι».

«Κλίμα» από 14 πόλεις και χωριά

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει τα δικά του χαρτιά για τη τελική στάση που θα τηρήσει το κόμμα του όταν το ζήτημα τεθεί επί τάπητος είτε στο πλαίσιο μιας σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είτε σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Θα περιμένει νωρίτερα να ξεκαθαριστεί η στάση της κυβέρνησης, ενώ θα λάβει υπόψη του και το κλίμα που διαμορφώνεται στη Βόρειο Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό η διήμερη περιοδεία που ξεκινάει το πρωί της Τετάρτης και συμπίπτει με την επέτειο από την εκλογή του στην ηγεσία (στις 10 Ιανουαρίου 2016) θα διαφέρει από όλες τις προηγούμενες που έκανε τα δύο χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα του δεν περιλαμβάνει κεντρική ομιλία, αλλά απευθείας επαφές με πολίτες, τους οποίους θα συναντήσει στην εργασία τους, στους χώρους που κινούνται καθημερινά, με στόχο να ακούει τα προβλήματά τους και να μιλήσει μαζί τους για το πρόγραμμά του». Συνολικά θα επισκεφθεί 14 πόλεις και χωριά της Πιερίας και της Πέλλας.

Αλλαγές στη δομή της Κ.Ο.

Η συνεδρίαση των τομεαρχών, πάντως, δεν θα είναι μονοθεματική. Εκτός από το «Σκοπιανό», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα αναφερθεί και στις υπόλοιπες τρέχουσες εξελίξεις μα αιχμή το περίφημο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Θα σταθεί ιδιαίτερα, όπως λένε από το επιτελείο, στην «εικονική πραγματικότητα» που προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση με τα όσα υποστηρίζει για την οικονομία και τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά της. Θα υπογραμμίσει ακόμα με έμφαση ότι «για να ξεφύγει η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο είναι εγκλωβισμένη, χρειάζεται μια αποφασισμένη κυβέρνηση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει αλλαγές που έχει αποφασίσει και αφορούν τη δομή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Αλλαγές που έχουν στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κοινοβουλευτικής δράσης των γαλάζιων βουλευτών, καθώς, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από το επιτελείο της Πειραιώς έχουν διαπιστωθεί αρρυθμίες που θα επιχειρηθεί να εκλείψουν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση